Minister: fouten bij communicatie Robert M.

Het toezicht op zedendelinquent Robert M. is volgens minister voor Rechtsbescherming Sander Dekker "tekortgeschoten". M. kon vanuit zijn cel contact opnemen met ouders van zijn slachtoffers en met journalisten.

Minister Ferdinand Grapperhaus van Justitie en Veiligheid (CDA) en Minister Sander Dekker voor Rechtsbescherming (VVD) tijdens een kennismakingsgesprek met de Eerste Kamercommissie Veiligheid en Justitie in de Eerste Kamer. Foto Bart Maat /ANP

Er zijn „fouten gemaakt” en het „toezicht is tekortgeschoten” waardoor zedendelinquent Robert M. met de buitenwereld kon communiceren. Dat zei minister voor Rechtsbescherming Sander Dekker (VVD) woensdag in debat met de Tweede Kamer. Hij „betreurt” het dat Robert M. vanuit zijn cel contact kon zoeken met de ouders van zijn slachtoffers en journalisten van De Volkskrant.

De Tweede Kamer wilde weten waarom M., in 2013 veroordeeld tot negentien jaar cel en tbs vanwege het misbruiken van tientallen kinderen, een excuusbrief kon versturen aan de advocaat van de ouders van zijn slachtoffers. M. mocht alleen contact hebben met zijn eigen advocaten. Het lukte hem ook om brieven te versturen aan De Volkskrant en Trouw, door de dagbladen aan te schrijven als advocatenkantoren. Daarnaast belde hij ruim tien uur met journalisten van De Volkskrant en sprak hij twee journalisten in de gevangenis. Dat resulteerde afgelopen weekend in een publicatie in die krant.

Lees ook: waarom is Robert M. niet gecontroleerd?

Dat kon volgens Dekker gebeuren door een gebrek aan „alertheid” bij het personeel van de penitentiaire inrichting in Vught waar M. zit. De minister erkende dat er fouten zijn gemaakt in het toezicht. „De formele procedures zijn gevolgd, maar je mag ook scherpte bij het personeel verlangen. Zij moeten soms aanvoelen dat er iets niet klopt.”

Telefoontjes

De communicatie met de buitenwereld door M. is al wel drie keer onder extra toezicht geplaatst, zei Dekker woensdag. Nadat Trouw een brief van M. terugstuurde – de krant schreef „geen advocatenkantoor” te zijn – mocht M. drie maanden geen brieven meer versturen. In die tijd kwam hij wel telefonisch in contact met journalisten van De Volkskrant. Nadat het gevangenispersoneel dit ontdekte, werden M.’s telefoontjes strenger gecontroleerd. En sinds twee journalisten van die krant de gevangenis binnenkwamen, wordt al zijn bezoek vooraf gescreend.

Lees ook de reactie van Philippe Remarque van de Volkskrant op hun verhaal: van afblazen is nooit sprake geweest

Dekker zei de Tweede Kamer toe verder te gaan onderzoeken welke ruimte de wet nu laat om communicatie van gevangenen met de buitenwereld strenger te controleren. Hoewel de minister in het debat daarover twijfelde, biedt de huidige wet gevangenisdirecteuren nu al de ruimte om post van gevangenen in te zien.

    • Mark Lievisse Adriaanse