Marit Bouwmeester gekozen tot beste zeilster ter wereld

Bouwmeester werd in Rio Olympisch kampioen in de Laser Radial-klasse, en pakte dit jaar zowel de Europese als de wereldtitel.

Marit Bouwmeester in actie tijdens het wereldkampioenschap in de Laser-Radial-klasse.
Marit Bouwmeester in actie tijdens het wereldkampioenschap in de Laser-Radial-klasse. Foto Paul Raats / ANP

Marit Bouwmeester is woensdag door de internationale zeilfederatie ISAF uitgeroepen tot ‘s werelds beste vrouwelijke zeiler van het jaar. In het Mexicaanse Puerto Vallarta werd de Friezin gehuldigd.

Bouwmeester werd dit jaar zowel Europees als wereldkampioen in de Laser Radial-klasse. Ook won zij op de Olympische Spelen in Rio de Janeiro na een spannende slotrace de gouden medaille in die klasse.

Voor de verkiezing in Mexico had Bouwmeester concurrentie van het Braziliaanse duo Martine Grael en Kahena Kunze (klasse 49’er FX), de Arubaanse windsurfer Sarah-Quita Offringa (freestyle, slalom) en de Spaanse Tara Pacheco (klasse Nacra 17). Tegenover de camera’s van zeilfederatie ISAF reageerde Bouwmeester dolgelukkig. Ze noemde het “een grote eer” dat ze alleen al genomineerd was:

Het is voor de derde keer dat een Nederlander de prijs voor ‘s werelds beste zeilster van het jaar wint. In 1998 was het Carolijn Brouwer en een jaar later Margriet Matthijse.

Maandag werd haar broer Roelof Bouwmeester nog uitgeroepen tot beste Nederlandse coach van het jaar. Dat was op het jaarlijkse gala van het Watersportverbond, waar ook de Conny van Rietschoten trofee werd uitgereikt. Marit Bouwmeester had de titel van beste Nederlandse zeilster van het jaar al drie keer gewonnen en maakte daarom geen kans meer.