Kabinet deelt zorgen Kamer over verkiezingen Sint-Maarten

Staatssecretaris Raymond Knops (Koninkrijksrelaties, CDA) vindt het te vroeg voor ingrijpen op Sint-Maarten, dat hulp nodig heeft na orkaan Irma.

Staatssecretaris van Koninkrijksrelaties Raymond Knops (CDA).
Staatssecretaris van Koninkrijksrelaties Raymond Knops (CDA). Foto Bart Maat / ANP.

Het kabinet vindt het te vroeg om in te grijpen op Sint-Maarten, maar deelt de zorgen van de Tweede Kamer over de voor januari uitgeschreven verkiezingen “volledig”. Dat zei staatssecretaris Raymond Knops (Koninkrijksrelaties, CDA) woensdagavond in de Tweede Kamer. Sint-Maarten heeft dringend behoefte aan financiële hulp van Nederland voor de wederopbouw na orkaan Irma.

Knops heeft de gouverneur van Sint-Maarten om opheldering gevraagd over de “praktische en juridische haalbaarheid” van verkiezingen op Sint-Maarten en hoopt dit weekend per brief meer van hem te horen. In de Tweede Kamer werden dinsdag vraagtekens geplaatst bij de verkiezingen. VVD-Kamerlid André Bosman noemt snelle verkiezingen op het verwoeste eiland “onvoorstelbaar” en bepleitte uitstel van zeker een jaar.

De voorzitter van het centrale stembureau op Sint-Maarten sloeg maandag in een brief aan de gouverneur ook alarm over het besluit in januari verkiezingen te organiseren. De container met materialen voor de organisatie heeft orkaan Irma niet overleefd, waardoor nieuwe partijen zich niet op tijd zouden kunnen registreren. Ook zouden kiezers die nu geen vast adres hebben moeilijk bereikt kunnen worden.

Nederland doet zaken met elke regering, zegt Knops

Knops zei dat Nederland onafhankelijk van of er snel verkiezingen komen zaken wil doen met de regering die er op dat moment op Sint-Maarten zit. “We kunnen ons het niet permitteren van de wederopbouw een politiek spel van te maken”, aldus de staatssecretaris. Nederland blijft hoe dan ook vasthouden aan de twee gestelde voorwaarden voor de hulp: de oprichting van een Integriteitskamer die toezicht houdt op de besteding van het geld en het overnemen van de grensbewaking door de marechaussee. Mochten de voorwaarden niet worden uitgevoerd door de regering op Sint-Maarten, dan behoudt Nederland het recht voor om de hulp weer te stoppen, zei Knops.

Op Sint-Maarten viel vorige week het kabinet van premier Marlin, die niet onverkort wilde instemmen met de voorwaarden die Nederland had gesteld. Daarop liet Marlin het parlement ontbinden en schreef de gouverneur nieuwe verkiezingen uit voor 8 januari. De gouverneur heeft oppositieleider Franklin Meyers van de United People’s Party dinsdag gevraagd een interim-kabinet te formeren.

Knops: bestuur buitenspel zetten ‘zeer zwaar middel’

De VVD en SP opperden in het debat de optie dat Nederland bij verdere vertraging van de wederopbouw het bestuur van Sint-Maarten tijdelijk buitenspel zet. Het Statuut van het Koninkrijk biedt de mogelijkheid voor dergelijk ingrijpen. Knops vindt speculeren hierover voorbarig en noemde dit een “zeer zwaar middel”.

Het kabinet verwacht “spoedig” de laatste knopen door te hakken over het noodfonds voor de wederopbouw. Hoeveel geld Nederland precies in het fonds stopt is nog niet duidelijk, maar Knops sprak van “een substantieel bedrag”.