In beeld

Het onstuimige jaar van Trump

Een jaar geleden kozen Amerikanen onverwachts Donald Trump tot president. Dat hij geen traditionele kandidaat was, was bekend. Maar weinigen voorspelden het onophoudelijke rumoer dat volgde. Van een stortvloed aan executive orders tot keukenrollen voor slachtoffers van een orkaan: er was zelden een saai moment in het onstuimige jaar van Trump.
Aankomend president Donald Trump verschijnt met zijn familie op het podium na zijn schokkende verkiezingsoverwinning, in de vroege uren van dinsdag 9 november 2016 in New York. Van links naar rechts zijn zoon Barron Trump, echtgenote Melania Trump, schoonzoon Jared Kushner, dochters Ivanka Trump en Tiffany Trump, schoondochter Vanessa Trump, zoons Donald Trump Jr. en Eric Trump, en schoondochter Lara Yunaska. De Republikein Trump versloeg onverwachts zijn Democratische tegenstander Hillary Clinton.
Foto Mark Wilson/Getty Images
De Japanse premier Shinzo Abe (derde van links) bezocht als een van de eerste wereldleiders Donald Trump na zijn verkiezingsoverwinning in de Trump Tower in New York, op 18 november 2016. Tot veler verrassing was Ivanka Trump (rechts), de dochter van de aankomende president met modebelangen in Japan, aanwezig bij het onderhoud. Dit leidde tot beschuldigingen van nepotisme.
Foto Cabinet Secretariat/AFP Photo
Aankomend president Donald Trump begroet zijn voorganger Barack Obama en First Lady Michelle Obama bij het Witte Huis, voorafgaand aan zijn inauguratie op 20 januari 2017. Hij liet zijn echtgenote Melania (rechts) aan haar eigen lot over bij de auto.
Foto Kevin Dietsch/EPA
In het weekeinde na de inauguratie ontstond een controverse over de omvang van de menigte. Volgens Trump was die ongekend groot. Beelden van de Mall in Washington tijdens de beëdiging van Trump (links) en die van Obama in 2009 (rechts) vertelden een ander verhaal.
Foto Lucas Jackson/Reuters
Trump ging voortvarend aan de slag met een reeks decreten, ofwel 'executive orders'. Met de meest controversiële daarvan, getekend op 27 januari, probeerde hij reizigers uit een aantal moslimlanden de toegang tot de Verenigde Staten te ontzeggen.
Foto Olivier Douliery/EPA
Het Witte Huis leek in de beginfase van het presidentschap van Trump meer op een draaideur. Een aantal topmedewerkers hield het in het ongekende rumoer van Trumps Witte Huis slechts enkele maanden vol. Van de mannen op deze foto, genomen tijdens een telefoongesprek van de president (links) met zijn Russische ambtgenoot Vladimir Poetin op 28 januari 2017, zijn stafchef Reince Priebus, topstrateeg Steve Bannon, woordvoerder Sean Spicer en Nationale Veiligheidsadviseur Michael Flynn inmiddels weg. Vicepresident Mike Pence (derde van links) is nog in functie.
Foto Jonathan Ernst/Reuters
Trump verplaatste zijn werk als president tijdens de wintermaanden in het weekend naar Mar-a-Lago, zijn buitenverblijf in Florida. Daar ontving hij de Japanse premier Shinzo Abe (derde van links) op 10 februari 2017. Een crisis rond een raketlancering door Noord-Korea werd aan het banket afgehandeld, voor de ogen van nieuwsgierige gasten.
Foto Nicholas Kamm/AFP Photo
Trump doet alsof hij een trucker is bij het Witte Huis, op 23 maart. Hij had een ontmoeting met een aantal vrachtwagenchauffeurs.
Foto Jim Watson/AFP
President Trump (rechts) en zijn vrouw Melania, de Saoedische koning Saud (midden) en de Egyptische president Abdel Fattah El-Sisi (links) bij de opening van het World Center for Countering Extremist Thought, op 21 mei in de Saoedische hoofdstad Riaad. Over de betekenis van de glimmende glazen bol ging het internet helemaal los.
Foto Saudi Press Agency Handout/EPA
President Trump ontmoet zijn Russische ambtgenoot Vladimir Poetin op 7 juli bij de G20 in Hamburg. Wegens de controverse over mogelijke samenwerking tussen de campagne van Trump en Rusland was de langverwachte ontmoeting tussen de twee leiders zeer beladen.
Foto Michael Klimentyev/EPA
Ondanks waarschuwingen van experts om niet rechtstreeks naar de zon te kijken zonder een speciale bril tijdens de zonsverduistering op 21 augustus, kijkt president Trump vanaf het balkon van het Witte Huis rechtstreeks naar de zon zonder een speciale bril. First Lady Melania laat zien hoe het wel moet.
Foto Shawn Thew/EPA
President Donald Trump spreekt zijn aanhangers toe tijdens een rally in Phoenix, Arizona, op 22 augustus. Als president is Trump doorgegaan met het houden van grote rally's zoals tijdens de verkiezingscampagne. Hoewel zijn tegenstander Hillary Clinton al een jaar geleden de verkiezingen verloor, moet zij het bij die bijeenkomsten nog steeds ontgelden.
Foto Roy Dabner/EPA
Samen met president Donald Trump loopt First Lady Melania Trump op 29 augustus op hoge naaldhakken naar Marine One, de presidentiële helikopter, om de schade in Houston te gaan bekijken na de orkaan Harvey. Haar keuze van schoenen voor de gelegenheid leidde tot een storm van kritiek.
Foto Michael Reynolds/EPA
President Trump spreekt de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties toe op 19 september in New York. Vooral de nucleaire activiteiten van Noord-Korea vormen een probleem voor de VS en de VN.
Foto Drew Angerer/Getty Images/AFP
President Trump werpt keukenrollen naar slachtoffers van de orkaan Maria in Puerto Rico op 3 oktober.
Foto Jonathan Ernst/Reuters