Financiën onderzoekt procedures 4.000 belastingdeals

Er wordt niet gekeken naar de rulings zelf, maar alleen naar de manier waarop die tot stand zijn gekomen.

Staatssecretaris Menno Snel van Financiën.
Staatssecretaris Menno Snel van Financiën. Foto Lex van Lieshout / ANP

Het ministerie van Financiën neemt belastingafspraken met ruim vierduizend bedrijven onder de loep. Er wordt daarbij niet gekeken naar de inhoud van de ruling zelf, maar naar de manier waarop deze tot stand is gekomen. Dat meldt staatssecretaris Menno Snel (D66) woensdag in een brief aan de Tweede Kamer.

Het gaat om rulings met bedrijven die een zogenaamd “grensoverschrijdend effect” hebben. Volgens internationale afspraken wordt informatie over dit soort rulings onderling uitgewisseld, wat belastingontwijking en -ontduiking moet voorkomen. Dinsdag schreef dagblad Trouw over hoe een belastinginspecteur in 2008 zelfstandig een deal goedkeurde met levensmiddelenconglomeraat Procter & Gamble, zonder dat die afspraken waren voorgelegd - zoals dat volgens Europese afspraken moet.

Veel overheden proberen met gunstige belastingtarieven internationaal opererende bedrijven zover te krijgen zich op papier binnen hun landsgrenzen te vestigen. Ook de Nederlandse overheid maakt zulke belastingafspraken, waarvan de inhoud geheim is. De Belastingdienst heeft in de eigen dossiers ruim vierduizend bedrijven gevonden waarmee in de afgelopen jaren grensoverschrijdende afspraken zijn gemaakt. De staatssecretaris heeft nu opdracht gegeven om uit te zoeken of deze wel volgens Europese afspraken zijn gemaakt.

Lees ook: Belastingparadijs, maar hoe lang nog?

In de Kamerbrief stelt de staatssecretaris dat er sinds september een centraal registratiesysteem is opgestart, waardoor het nu duidelijk is over welke rulings er meer informatie moet worden aangeleverd.

Paradise Papers

Er ontstond de afgelopen dagen veel ophef rondom het bestaan van speciale belastingafspraken tussen de Nederlandse overheid en bedrijven. Dit komt door de publicatie van de Paradise Papers: een groot, gelekt databestand van trustkantoor Appleby, dat de belastingconstructies van veel multinationals en vermogende politieke en zakelijke leiders blootlegt.