Financiële Beschouwingen in het belastingparadijs

De Haagse Stemming Vandaag is dag 14 van kabinet-Rutte III. Schrijf je in om deze als nieuwsbrief per mail te ontvangen.

Nederland moet zich internationaal verdedigen over zijn belastingregime. Ook tijdens de Financiële Beschouwingen komen de Paradise Papers ongetwijfeld aan bod. En het is hommeles bij 50Plus in Venlo.

PARADIJSELIJKE BESCHOUWINGEN: Het nieuwe kabinet had zich een betere timing van de ‘Paradise Papers’ kunnen voorstellen. Dankzij de onthullingen over belastingconstructies staat Nederland als belastingparadijs weer vol in de belangstelling. Juist in de week van de Algemene Financiële Beschouwingen, als het kabinet de nieuwe financiële plannen verdededigt. Gisteren besloot de Tweede Kamer dat er binnenkort hoe dan ook een apart debat over de Paradise Papers komt, maar minister van Financiën Wopke Hoekstra (CDA) krijgt er zeker ook vandaag en morgen vragen over. NRC maakte een overzicht van de vier belangrijkste Nederlandse fiscale constructies.

Steueroase: Ook internationale media schrijven volop over het belastingparadijs aan de Noordzee. Vooral in Duitsland is er verontwaardiging over de “Steueroase”. Hoekstra mocht zich gisteren direct tegenover Europese collega’s verdedigen in Brussel. Hij benadrukte dat Nederland al “een andere weg is ingeslagen” en dat het nieuwe kabinet beleid in de maak heeft. Nederland, zei Hoekstra, wil deel uitmaken van de oplossing, daarover mag hij de komende dagen ongetwijfeld uitleg geven. Maar Hoekstra moest ook toegeven dat hij nog niet alle papers had doorgespit. “Ik heb gisteravond drie keer gedineerd.”

Vuurpeloton: Onder het nieuwe belastingpakket dat Hoekstra deze week in de Tweede Kamer komt uitleggen, valt ook de afschaffing van de dividendbelasting. Daarover komt er in elk geval een hoorzitting, besloot de Tweede Kamer gisteren. De Telegraaf neemt vandaag alvast een voorschot door tien hoogleraren het plan te laten afschieten. “Onnodig”, “duur”, “klinkklare onzin”. Als deze “experts” ook naar de Kamer komen voor advies, blijft van de afschaffing weinig over.

BUITEN HET BINNENHOF: In Venlo is 50Plus zo populair, dat er gevochten werd over de vraag wie namens de partij mee mocht doen aan de gemeenteraadsverkiezingen, schrijft Trouw. Een lokale kandidaat doorliep alle procedures en dacht het voor elkaar te hebben, tot opeens een vertrouweling van partijleider Henk Krol opdook die ook wilde meedoen. Na een ruzie trok kandidaat één zich terug en inmiddels is onzeker of in Venlo kiezers überhaupt nog op 50Plus kunnen stemmen straks.