Filmoverzicht: ‘Oh Baby’ is een verrassend leuke romkom

Deze week keken de filmrecensenten van NRC onder andere naar ‘Murder on the Orient Express’, ‘The Square’ en ‘No Place for a Rebel’.

 • ●●●●

  The Square: Satire

  Zelfs performance art kent grenzen; bodybuilder Oleg dendert daar overheen als hij de aap mag uithangen bij een sjiek sponsordiner van het Zweedse X Museum of Modern Art. De dinergasten zijn gewaarschuwd: muisstil zitten, de alfaprimaat niet in de ogen kijken. Maar wat als Oleg zo opgaat in zijn spel dat hij een dame aan de haren over het parket sleurt voor copulatie?

  Ruben Östlunds The Square, die dit jaar op het filmfestival van Cannes de Gouden Palm won, gaat over informele afspraken en taboes in een wereld waar ‘grensoverschrijdend’ een deugd is: de beeldende kunst. Östlunds vorige film Turist bood een laserscherpe analyse van sekseverhoudingen in de 21ste eeuw. Het bestaan en zelfbeeld van de brave burgerman Tomas schrompelt daar ineen wanneer hij op wintersport bij een dreigende lawine in paniek zijn iPhone van tafel grist maar zijn gezin in de steek laat. Een film met de grimmige logica van een lawine: één onwillekeurige impuls ontketent een kettingreactie. Lees de recensie: Een kunstpaus struikelt en valt

  Regie: Ruben Östlund. Met: Claes Bang, Elisabeth Moss, Dominic West, Terry Notary. In: 37 bioscopen

 • ●●●●

  Until the Birds Return: Drama

  Je weet niet wie ze zijn, de hoofdpersonen die je volgt in het meanderende Until the Birds Return, maar dat doet er niet toe. Karim Moussaoui schetst een beeld van zijn vaderland zonder opsmuk en daar passen alledaagse personages bij die weinig heldhaftige levenskeuzes maken. Lees de recensie: Liefdevol debuut toont de talloze contrasten in Algerije

  Regie: Karim Moussaoui. Met: Sonia Mekkiou, Mohamed Djouhri, Mehdi Ramdani. In: 6 bioscopen

 • ●●●●●

  Oh Baby: Romantische komedie

  Man krijgt zorg over een kind en wordt volwassen: dat idee was aanleiding voor talloze films, van Three Men and a Baby tot About a Boy. Toch werkt Oh Baby dit gegeven net even anders uit dan zijn voorgangers. Scenariste Nienke Römer weet rond het uitgekauwde gegeven zelfs een verrassend leuke romantische komedie te weven. Lees de recensie: Thomas Acda debuteert met frisse romkom

  Regie: Thomas Acda. Met: Gijs Naber, Hanna van Vliet, Eric van Sauers, Kasper van Kooten. In: 72 bioscopen

 • ●●●●●

  Flatliners: Horror

  Flatliners werd geen klassieker, maar is vanwege de cast – een jonge Julia Roberts, Kevin Bacon en Kiefer Sutherland – wel geliefd; blijkbaar reden genoeg voor een remake. Zoals altijd zegt het verschil tussen origineel en remake veel over de tijd waarin we leven. In de remake spelen meer vrouwen, het origineel had alleen Roberts. Ook is hij etnisch meer divers en ligt het moralisme er dikker bovenop.

  Hier krijgt de vrouwenversierder wroeging over een abortus waartoe hij zijn vriendin dwong, en wordt gewaarschuwd voor de gevaren van het gebruik van de mobiele telefoon in de auto. Lees de recensie: Jan de Bont node gemist bij nieuwe versie Flatliners

  Regie: Niels Arden Oplev. Met: Ellen Page, Diego Luna, Kiersey Clemons, Nina Dobrev. In: 60 bioscopen

 • ●●●●●

  No Place for a Rebel: Documentaire

  In No Place for a Rebel volgen Maartje Wegdam en Ariadne Asimakopoulos Opono en zijn vriend Tabuleh, die ook aan Kony’s leger wist te ontsnappen, tijdens hun reïntegratie in de Oegandese maatschappij. Dat blijkt niet eenvoudig. Los van hun persoonlijke trauma is er ook nog het maatschappelijke: Opono’s dorpsgenoten zijn nog steeds bang voor hem en nemen hem in retrospectief ook meer kwalijk. Kon hij als kind niet verantwoordelijk worden gehouden, het wordt hem als volwassene wel aangerekend. De zaken worden op de spits gedreven als een andere kindsoldaat uit Kony’s ‘Verzetsleger van de Heer’ veroordeeld wordt door het Internationaal Strafhof. Lees de recensie: Ook kindsoldaten worden groot

  Regie: Maartje Wegdam en Ariadne Asimakopoulos. In: 12 bioscopen

 • ●●●●

  Murder on the Orient Express: Misdaad

  Het heeft een van de beroemdste plots ter wereld, Murder on the Orient Express. En een van de beste titels, want dat is exact waar het nu opnieuw verfilmde boek uit 1934 van Agatha Christie over gaat. Er is een moord gepleegd aan boord van de Oriënt Express, de beroemde luxetrein die tot eind jaren zeventig tussen Istanbul en Londen reed. Alle passagiers zijn verdacht, hebben een motief. Probleempje: ze hebben ook allemaal een alibi.

  Gelukkig is Christies sterdetective Hercule Poirot aan boord: de man van de snor en de grijze (hersen)cellen. De fatterige tegenhanger van Sherlock Holmes en door zijn schepper naar verluidt stiekem gehaat. Had Christie zo haar best gedaan de moordenaar te vermommen en rookgordijnen op te trekken, riep hij toch weer alle aanwezigen bijeen in de salon om de dader te ontmaskeren. Lees de recensie: De nieuwe Poirot heeft een woeste snor

  Regie: Kenneth Branagh. Met Kenneth Branagh, Michelle Pfeiffer, Penélope Cruz, Judi Dench, Willem Dafoe, Derek Jacobi, Johnny Depp. In: 121 bioscopen