Duitsers mogen nu ook ‘interseksueel’ zijn

De zaak werd aangespannen door Vanja, die na chromosomenanalyse niet als man maar ook niet als vrouw kan worden gekenmerkt.

Demonstrant Vanja bij een protestactie in Gehrden, vlakbij Hannover.
Demonstrant Vanja bij een protestactie in Gehrden, vlakbij Hannover. Foto Peter Steffen / AFP dpa

Duitsers krijgen de mogelijkheid om zich behalve als man of vrouw ook als interseksueel in het bevolkingsregister te laten opnemen. Dat heeft de hoogste Duitse rechter, het Constitutionele Hof in Karlsruhe, woensdag bepaald.

Mensen die mannelijk noch vrouwelijk zijn, moeten de mogelijkheid krijgen om hun geslachtelijke identiteit op een positieve manier te registeren, vindt het Hof. Sinds 2013 is het in Duitsland wel mogelijk bij de aangifte van een geboorte de aanduiding ‘man’ of ‘vrouw’ weg te laten als de geslachtelijke kenmerken niet eenduidig zijn, of om de aanduiding man of vrouw op later leeftijd te laten schrappen, maar niet om een derde geslacht te benoemen. In Duitsland zouden zo’n 80.000 mensen zijn die op basis van uiterlijke geslachtskenmerken, chromosomen of hormonen niet eenduidig als man of vrouw gekenmerkt kunnen worden.

Vanja

Het Hof stelt dat de wetgever uiterlijk eind volgend jaar een nieuwe regeling moet invoeren, en stelt als benamingen voor ‘interseksueel’ of ‘divers’. De kwestie is in 2014 aanhangig gemaakt door de interseksuele Vanja uit Leipzig, die bij geboorte als meisje is ingeschreven maar dat veranderen wil in ‘inter/divers’. Op grond van chromosomenanalyse kan Vanja noch als vrouw noch als man gekenmerkt worden.

Lagere rechters wezen de eis af, waarna Vanja met steun van de organisatie ‘Campagne voor een derde optie’ uiteindelijk succes had. De huidige (demissionaire) regering was tot nu toe verdeeld over de kwestie. Maar minister van gezinszaken Katarina Barley (SPD) heeft positief gereageerd op het besluit van het Hof. En minister van Binnenlandse Zaken Thomas de Maizière, die zich eerder tegen een derde geslachtelijke aanduiding heeft uitgesproken omdat hij juridische complicaties vreest, liet weten dat zijn ministerie de uitspraak van het Hof zal respecteren en uitvoeren.

Correctie (8 november 2017): Karlsruhe, de vestigingsplaats van het Duitse Constitutionele Hof, stond in een eerdere versie incorrect vermeld als Karslruhe.