Dick Advocaat blijft vaag over toekomst bij Oranje

Onder leiding van Advocaat slaagde het Nederlands elftal er niet in zich te plaatsen voor het WK van 2018 in Rusland.

AMSTERDAM - Bondscoach Dick Advocaat bij de kwalificatiewedstrijd Nederland - Zweden
AMSTERDAM - Bondscoach Dick Advocaat bij de kwalificatiewedstrijd Nederland - Zweden Foto Koen van Weel/ANP

Bondscoach Dick Advocaat stopt na de komende twee oefenduels van het Nederlands elftal. Dat zei hij volgens de NOS tegen Schotse journalisten bij aankomst in Aberdeen, waar het elftal een oefenwedstrijd speelt. Afgelopen zaterdag zei Advocaat dat hij al een besluit had genomen, maar dit pas naar buiten zou brengen na de oefenduels. Nederland speelt volgende week dinsdag nog een oefenwedstrijd tegen Roemenië in Boekarest.

Update: Advocaat heeft na de training in het stadion een paar uur later toch weer in het midden gehouden of hij stopt als bondscoach. Volgens hem zijn zijn woorden tegen de Schotse pers niet zo bedoeld, zoals hij het zei, bericht ANP.

“Eind november loopt mijn contract ten einde, dan is het afgelopen. Na de wedstrijd tegen Roemenië vertel ik of ik beschikbaar ben of niet.”

In mei van dit jaar werd Advocaat aangesteld als bondscoach. Hij volgde Danny Blind op. Hij werd ontslagen vanwege tegenvallende resultaten in de kwalificatie voor het WK. Onder de leiding van Advocaat won het Nederlands elftal vier van de vijf kwalificatiewedstrijden voor het wereldkampioenschap in Rusland, maar Nederland wist zich niet te plaatsen. Zijn contract bij de KNVB zou op 1 december 2017 aflopen.

Lees ook: de nieuwe directeur van de KNVB Eric Gudde vindt een buitenlandse bondscoach volstrekt bespreekbaar. “Er zijn ook Nederlandse coaches die buitenlandse ervaringen hebben en die kunnen inbrengen bij Oranje.”

Advocaat of Ten Cate

Onomstreden was de keuze voor Advocaat dit voorjaar niet. Heel lang leek de positie van bondscoach namelijk te gaan naar collega-trainer Henk ten Cate. Volgens Ten Cate had technisch directeur Hans van Breukelen hem de functie toegezegd, maar kwam die daar later van terug. Van Breukelen beweerde dat hij geen toezeggingen had gedaan. De KNVB gaf later toe fouten te hebben gemaakt bij de aanstelling van Advocaat.

In 2016 was Advocaat ook voor korte tijd een van de coaches van het Nederlands elftal. Hij was van mei tot en met augustus actief als assistent-bondscoach van Danny Blind. Hij vertrok omdat hij een contract kreeg bij de Turkse club Fenerbahçe.

Eerder was Advocaat bondscoach van 1992 tot 1994 en van 2002 tot 2004. In ’94 wist hij de kwartfinale van het WK te halen en in 2004 stond hij met het Nederlands elftal in de halve finale van het EK.