Deze mensen kijken naar kunst en gaan er letterlijk in op

Het is een soort Droste-effect, maar dan net even anders. Stefan Draschan fotografeert mensen die als een soort kameleon opgaan in de kunst die ze bekijken.

Tumblr Stefan Draschan

De Oostenrijkse fotograaf Stefan Draschan werkte voorheen als journalist, dj en had een koffiezaak. Tot hij in 2013 stopte met roken en begon met fotograferen. Toen ontdekte hij dat zijn echte talent kijken was. Nu fotografeert hij mensen en objecten die bijna in hun omgeving opgaan.

Zijn fotoseries publiceert hij onder anderen via Tumblr. Zo heeft hij een grappige serie die ‘People matching Artworks’ heet. Daarvoor fotografeert hij in musea mensen van achteren terwijl ze naar een schilderij kijken. Door de kleding die deze mensen aan hebben, de kleur ervan, hun kapsel of de pose die ze aannemen, worden ze plotseling één met het kunstwerk dat ze bekijken. Alsof ze er altijd al onderdeel van waren. Niet alle foto’s zijn even sterk, maar bij veel plaatjes kan je niet anders dan glimlachen.

https://peoplematchingartworks.tumblr.com/post/166683116125/austrian-artist-stefan-draschan-has-spent-hours

https://peoplematchingartworks.tumblr.com/post/163798146065

https://peoplematchingartworks.tumblr.com/post/167021851625

https://peoplematchingartworks.tumblr.com/post/166184339825

Het maken van ‘de foto’ vergt veel geduld, beschrijft hij zelf. Hij probeert mensen uiteraard niet te storen en wil niet betrapt worden door de bewaker. Tegen NRC zegt hij desgevraagd dat mensen hem wel eens betrappen terwijl hij bezig is, maar “dan blijf ik gewoon plaatjes maken alsof ik een toerist ben”. De meeste musea vinden het ook leuk wat hij doet en publiceren zelf op hun Instagram-account soms zijn in het museum gemaakte foto’s.

De fotograaf maakt overigens ook andere series zoals auto’s die matchen met het gebouw waar ze voor staan, slapende mensen in het museum en een ook bij andere fotografen geliefd thema als stellen met dezelfde kleding aan.