Democraten winnen verkiezingen in Virginia en New Jersey

Verkiezingen om gouverneurschap van de staten worden gezien als een graadmeter voor de populariteit van president Trump.

Aanhangers van Ralph Northam, de Democratische kandidaat bij de verkiezingen om het gouverneurschap van de Amerikaanse staat Virginia, vieren zijn overwinning bij een verkiezingsbijeenkomst in Fairfax op dinsdagavond.
Aanhangers van Ralph Northam, de Democratische kandidaat bij de verkiezingen om het gouverneurschap van de Amerikaanse staat Virginia, vieren zijn overwinning bij een verkiezingsbijeenkomst in Fairfax op dinsdagavond. Foto Aaron P. Bernstein/Reuters

Democratische kandidaten hebben dinsdagnacht verkiezingen gewonnen om het gouverneurschap van de staten New Jersey en Virginia, meldt persbureau AP. De winnaars wisten electorale munt te slaan uit de impopulariteit van president Donald Trump.

Vooral de race in de swing state Virginia werd met spanning gevolgd. Plaatsvervangend gouverneur Ralph Northam, een Democraat, versloeg zijn Republikeinse tegenstander Ed Gillespie, een voormalige partijvoorzitter van de Republikeinen.

In de overwegend Democratische staat New Jersey won de Democraat Phil Murphy met gemak van Kim Guadagno, plaatsvervanger van de vertrekkende Republikeinse gouverneur en voormalig presidentskandidaat Chris Christie.

Volgens AP dankt Northam zijn zege in Virginia ten dele aan ongenoegen onder kiezers over de overwinning van Trump bij de presidentsverkiezingen van een jaar geleden. Northam, plaatsvervanger van de vertrekkende Democratische gouverneur Terry McAuliffe, en Gillespie debatteerden tijdens de campagne over onder meer immigratie en monumenten van figuren van de Confederatie, de verliezende kant in de Amerikaanse burgeroorlog.

In New Jersey profiteerde Murphy van de onpopulariteit van gouverneur Christie, die is achtervolgd door een aantal schandalen, onder meer rond de sluiting van een drukke brug tussen zijn staat en New York.