In beeld

Delhi wordt verstikt door zware smog

Smog zijn ze wel gewend in de dichtbevolkte Indiase hoofdstad Delhi. Maar de verstikkende nevel die momenteel over de stad is neergedaald, is zo zwaar dat artsen de noodtoestand hebben uitgeroepen. Inwoners wordt aangeraden binnen te blijven.
Alle basisscholen in de hoofdstad bleven woensdag gesloten vanwege de hevige smog. Mogelijk blijven ze dicht tot het einde van de week.
Sajjad Hussain / AFP
De giftigheid van deze grauwe deken zou gelijk staan aan het roken van 50 sigaretten op een dag.
Rajat Gupta / EPA
Schoon is de lucht in Delhi nooit. Maar in de wintermaanden wordt de smog erger, doordat de wind gaat liggen en de temperaturen dalen. De vervuilende fijnstofdeeltjes afkomstig van uitlaatgassen, zware industrie en open vuren blijven dan dichter bij de grond hangen.
Manish Swarup / AP Photo
Op sommige plekken piekten luchtkwaliteitsmeters volgens CNN tot een waarde van 969 (PM2.5): de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) beschouwt waarden boven de 25 als 'onveilig'.
Dominique Faget / AFP
De Indiase Medische Associatie heeft de organisatoren van de Airtel Delhi halve marathon, die op 19 november plaatsvindt, opgeroepen de marathon te annuleren om "catastrofale gezondheidsrisico's te voorkomen".
Rajat Gupta / EPA
Bharti Airtel, de hoofdsponsor en naamgever van de marathon, riep de organisatoren eerder deze week op maatregelen te nemen om de impact van de luchtvervuiling te verkleinen.
Narinder Nanu / AFP
Ook Arvind Kejriwal, de premier van Delhi, sprak zich fel uit. Hij vergeleek zijn stad met "een gaskamer" toen hij dinsdag samenkwam met de lokale regering.
Manish Swarup / AP Photo
Inwoners zijn door de lokale autoriteiten gewaarschuwd hun huis niet onnodig te verlaten.
Manish Swarup / AP Photo
"De lichamelijke effecten zijn verschrikkelijk", zegt een chirurg tegen de Britse krant The Guardian. "Onze intensive care ligt vol met mensen met longontstekingen en ademhalingsproblemen."
Sajjad Hussain / AFP
De fijnse stofdeeltjes, die ook wel PM2.5 heten, kunnen acute astma-aanvallen veroorzaken en vergroten op de lange termijn het risico op longkanker.
Dominique Faget / AFP
De Indiase overheid probeert maatregelen te nemen om de luchtvervuiling in met name het noorden van India tegen te gaan. Zo werd onlangs het afsteken van vuurwerk in Delhi verboden tijdens het hindufestival Diwali.
Narinder Nanu / AFP
Delhi is zeker niet de enige stad die hiermee te maken heeft. Tot in Pakistan zijn steden momenteel gehuld in een verstikkende nevel.
Dominique Faget / AFP