In beeld

De top van de internationale fotografie verzameld in Parijs

Parijs is de "wereldhoofdstad van de fotografie", schrijven de Franse media. Van 9 tot en met 12 november vindt in de Franse hoofdstad de fotografiebeurs Paris Photo plaats. In die week lijkt de stad één grote fototentoonstelling te zijn. Met naast de grote beurs enkele kleinere beurzen en foto-exposities in de belangrijke musea.
Veilinghuis Christie's veilde tijdens Paris Photo een van de bekendste kunstfoto's uit de geschiedenis, 'Noire et Blanche' van Man Ray (1926). Verwacht werd dat de print 1,5 miljoen euro op zou brengen. De foto werd uiteindelijk verkocht voor 2,7 miljoen euro, een record voor een foto van Man Ray.
Foto courtesy Christie’s Images Ltd, 2017
'Exit of Shirin' (2012) van de autodidactische Iraanse fotograaf Babak Kazemi. In zijn werk richt hij zich volgens zijn galerie onder andere op de impact van olieproductie in zijn geboorteland.
Babak Kazemi & Farhad (Galerie Silk Road)
Fotograaf Wei Chen werkt en woont in Beijing. De fotograaf bouwt decorinstallaties in zijn studio die hij vervolgens fotografeert. Dit is 'Fragment' uit 2013.
Wei Chen (Galerie Blindspot)
Een werk van de in 2015 overleden Zweedse fotograaf Lars Tunbjörk. Hij fotografeerde over de hele wereld, maar ook in zijn thuisland. Zoals op deze foto: 'Midsommar i Rättvik', uit 1988.
Lars Tunbjörk (Fotoagentschap VU)
Fotograaf Omar Victor Diop komt uit Dakar. Hij maakt modereportages, portretten en kunstfoto's. Deze foto heet 'Nanny en Quao, Jamaïque' (2017).
Omar Victor Diop (Galerie Magnin-A)
De in Japan geboren kunstenaar Toshio Shibata (1949) begon zijn studie in Tokio, en studeerde vervolgens aan de kunstacademie in Gent. In de serie 'Quintessence of Japan' combineert hij door mensen gebouwde infrastructuur met natuur. Dit is 'Iwakuni City, Yamaguchi Prefecture' (2015).
Toshio Shibata (Galerie Polka)
De Brits-Amerikaanse fotograaf Sze Tsung Nicolas Leong maakte de serie 'Horizons', waarin hij over de hele wereld bebouwing fotografeerde met veel lucht. Deze foto: 'Al-Jizah (Giza) II', 2007.
Sze Tsung Nicolas Leong (Galerie Polka)
De Cubaans-Amerikaanse fotograaf Anthony Goicolea woont en werkt in Brooklyn. Thema's in zijn werk zijn onder andere persoonlijke levensgeschiedenissen, identiteit, traditie en vervreemding. Dit is 'Sítio' uit 2009.
Anthony Goicolea (Galerie Carlos Carvalho)
'Bath, Pocono Palace, Marshall's Creek, Pennsylvania' uit de serie 'Pleasure Ground', gemaakt door de Amerikaanse fotograaf Lucinda Devlin, 1980.
Lucinda Devlin (Galerie M Bochum)
De Franse fotograaf Emeric Lhuisset reist naar conflictgebieden om foto's te maken op het grensvlak van kunst en journalistiek. Deze foto heet 'Theatre of War' (2012) en toont Iraans-Koerdische guerrillastrijders in Irak.
Emeric Lhuisset (Galerie Kalfayan)
'France, Brittany' (2014) uit de serie 'The Wayward Paths', waarvoor de Belgische fotograaf Amélie Landry wereldwijd cruiseplaatsen fotografeerde.
Amélie Landry (Fotoagentschap VU)
'Untitled' uit 2015, van de Hongaarse fotograaf Andi Schmied, hij zegt zich in zijn foto's vooral te willen richten op architectuur.
Andi Schmied (Galerie TRAPÈZ)
'Red Zone' (2015) van de Iraanse fotograaf Jalal Sepehr. Hij begon als amateurfotograaf in 1995, en heeft inmiddels talloze fotografieprijzen gewonnen.
Jalal Sepehr (Galerie Silk Road)
De in Zwitserland geboren fotograaf Herbert Matter (1907-1984) studeerde samen met Fernand Léger. Hij werkte later samen met onder anderen Charles en Ray Eames en Alberto Giacometti. Dit is 'Untitled' uit 1940.
Herbert Matter (Galerie Gitterman)