‘Buitenlandse bondscoach is volstrekt bespreekbaar’

KNVB Eric Gudde is de nieuwe directeur van de KNVB. Dinsdag was zijn eerste dag in Zeist. „We zitten op de bodem van de put.”

Eric Gudde: „We moeten gewoon bij de beste mensen uitkomen.”
Eric Gudde: „We moeten gewoon bij de beste mensen uitkomen.” Foto Bas Czerwinski/ANP

Ook hij was er ook zo één, Eric Gudde (63) geeft het meteen toe. Zo’n directeur die vooral het clubbelang diende, dat van Feyenoord in zijn geval. Die weleens jeugdspelers niet afstond voor vertegenwoordigende elftallen van de KNVB. „Ook ik vertoonde dat gedrag”, sprak de nieuwe directeur betaald voetbal. „Onderaan de streep hebben we toch erg naar het belang van de club gekeken.”

Aan het eind van zijn eerste werkdag in Zeist gaf Gudde dinsdag in een persbijeenkomst op hoofdlijnen aan hoe hij de eerste tachtig tot honderd dagen gaat invullen. „Kijken, observeren, praten, proeven”, maar ook beslissen over directieposten en de nieuwe bondscoach. Vier „domeinen” vragen zijn aandacht: Oranje nu en in de toekomst, de verhouding tussen de KNVB en clubs, de relatie tussen profs en amateurs en de interne KNVB-organisatie.

Het tijdperk-Gudde moet een periode zijn van eendracht, gezamenlijkheid en visie voor een beter voetballand. „ Eerst vertrouwen, dan verbinding, dan verandering.” Of het nu over verbanning van kunstgras ging, of de inperking van de eredivisie en de instroom van beloftenelftallen van profclubs in het hoogste amateurvoetbal – clubs kwamen er afgelopen jaar niet uit en alles bleef zoals het was. Gudde: „Maar ik proef nu dat de geesten rijp zijn.”

Als samenwerking en verandering niet afgedwongen wordt door zijn bindende kracht als voormalig clubdirecteur, dan toch wel door de noodzaak van de voortwoekerende vaderlandse voetbalcrisis. „We zitten op de bodem van de put.” Dus: „Als er ooit een moment is geweest waarin solidariteit en eensgezindheid belangrijk was, dan is dat nu wel.”

Van de clubs, door de clubs

Anders dan zijn voorganger Bert van Oostveen, die veertien maanden geleden terugtrad nadat hij in zes jaar als KNVB-topman steeds meer weerstand opriep, is Gudde een man ván de clubs en benoemd dóór de clubs. Dit seizoen zwaaide hij na bijna tien jaar af bij Feyenoord, nu wil Gudde dat clubs over hun eigen schaduw heen stappen. „Maar ik begrijp als geen ander dat het verdomd moeilijk is als je richting rode cijfers gaat. Dat je dan als directeur naar je raad van commissarissen gaat en zegt: ik ga ten behoeve van het Nederlands voetbal toch zo of zo stemmen.”

Belangrijkste mededeling van dinsdag: hij vindt een buitenlandse bondscoach „volstrekt bespreekbaar”, zonder daarbij overigens een voorkeur voor het één dan wel het ander uit te spreken. „Er zijn ook Nederlandse coaches die buitenlandse ervaringen hebben en die kunnen inbrengen bij Oranje.”

Gudde kon nog niet zeggen of een (buitenlandse) bondscoach meer mag gaan verdienen dan de 1 tot 1,2 miljoen euro die de belangrijkste voetbaltrainer van Nederland momenteel maximaal verdient – voor toptrainers absoluut geen marktconform salaris. „Dat kan ik pas bepalen als ik het gehele financiële plaatje ken. Dat ga ik na de eerste directievergadering eens allemaal naast elkaar zetten.”

Maar de volgorde is: eerst een technisch directeur, dan in gezamenlijkheid de keuze voor de bondscoach. Het vinden van een nieuwe ‘td’ wordt Guddes eerste belangrijke opdracht. Ook dit mag in principe een buitenlander zijn. „Ik heb daar op mijn vakantie in Australië wel over nagedacht, heb ook al wel namen in mijn hoofd. Maar ik wil het profiel op basis van gesprekken nog aanscherpen.”

Hij sprak al met Louis van Gaal en huidig bondscoach Dick Advocaat en gaat nog in gesprek met andere trainers bij de KNVB, mensen in zijn eigen netwerk „en één of twee oud-internationals en twee of drie huidige spelers”. Guddes voorkeur heeft een technisch directeur met een statutaire titel, om maar aan te geven welke status hij krijgt. De deze zomer na een chaotisch jaar vertrokken ‘td’ Hans van Breukelen was titulair.

Op namen ging Gudde niet in. Dat Advocaat blijft zitten als bondscoach na de oefenduels tegen Schotland (donderdag) en Roemenië (volgende week) is uitgesloten, al wilde Gudde dat niet bevestigen. Dat zijn oude Feyenoord-collega’s Martin van Geel (genoemd als technische directeur) en Ronald Koeman (getipt als bondscoach) zomaar eens bij de KNVB in functie kunnen treden? „Eerst maar eens een grondige analyse.”

Maar het zou hem geen ongemakkelijk gevoel geven. „Uit wiens netwerk iemand komt en of dat vervelend is, dat is allemaal niet zo interessant”, zei hij. „Daar moeten gewoon de twee beste mensen uit komen. Of die wel of niet uit mijn netwerk komen, of uit het buitenland of ergens anders – dat moet niet tellen.”

Passie zoals bij de vrouwen

In de analyse van de huidige staat van het Nederlandse voetbal in zijn algemeenheid en Oranje in het bijzonder schetste Gudde een contrast met kleine tot middelgrote landen – WK-gangers IJsland, België, Servië – „waar een eenduidige spelfilosofie, continuïteit in selectie en bondscoachschap en passie tot succes leidden. Passie zoals wij gelukkig afgelopen zomer bij de vrouwen op het EK hebben gezien.”

En de mannen? „Je kan zeggen: mindere generatie. Maar dat vind ik te makkelijk. Ik zie dat trouwens ook niet zo en als het wel zo was wil ik me daar niet achter verschuilen.”