Brussel bekijkt Italiaanse overname door Arcelor

De commissie vreest dat een samengaan van staalreus ArcelorMittal en branchegenoot Ilva leidt tot hogere staalprijzen.

In een fabriek van ArcelorMittal in Zuid-Afrika wordt staal geproduceerd.
In een fabriek van ArcelorMittal in Zuid-Afrika wordt staal geproduceerd. Foto Siphiwe Sibeko/Reuters

De Europese Commissie is een uitgebreid onderzoek begonnen naar de overname van staalfabrikant Ilva door branchegenoot ArcelorMittal. De commissie vreest dat als beide bedrijven samengaan een te groot deel van de Europese staalmarkt onder één dak komt. Dat meldt eurocommissaris voor Mededinging Margrethe Vestager woensdag in een verklaring.

Vestager wil onder meer laten onderzoeken in hoeverre een combinatie van Arcelor en Ilva gaat leiden tot hogere staalprijzen of een beperkter aanbod. In een toelichting schrijft de eurocommissaris:

“Staal is een belangrijke grondstof voor veel goederen die we dagelijks gebruiken en verschillende industrieën hebben staal nodig om 30 miljoen Europeanen aan het werk te houden. Die industrieën moeten toegang hebben tot staal tegen betaalbare prijzen, zodat ze in wereldwijde markten kunnen concurreren.”

Die zorgen spitsen zich vooral toe op Zuid-Europa, stelt Vestager. Het Italiaanse Ilva levert daar aan veel kleine en middelgrote bedrijven, variërend van autobouwers tot buizenmakers. “Veel van die bedrijven moeten concurreren met producten die het Europese vrijhandelsgebied in worden geïmporteerd, of ze exporteren hun goederen naar buiten Europa.”

Ilva moet schoner

ArcelorMittal maakte in juni van dit jaar bekend het verlieslijdende Ilva over te nemen van de Italiaanse staat. De grootste staalfabrikant ter wereld, die genoteerd is aan de Amsterdamse beurs, deed dat met hulp van zijn Italiaanse branchegenoot Marcegaglia. Het Luxemburgse Arcelor zou in de transactie echter verreweg het grootste deel van Ilva krijgen.

Buitenlandredacteur Marc Leijendekker was in Taranto. Hij zag hoe de stad in een spagaat verkeerde tussen extreme vervuiling en hoge werkloosheid

Naast een bedrag van 1,8 miljard euro sprak ArcelorMittal af de komende zeven jaar zo’n 2,4 miljard te investeren in Ilva. Het merendeel van dat geld was bedoeld om de vervuilende fabriek in het Zuid-Italiaanse Taranto, de grootste van Europa, schoner te maken. Onder meer de luchtkwaliteit en de grond rondom de fabriek zijn al jarenlang erbarmelijk.

De Europese Commissie neemt nu hooguit negentig dagen de tijd om onderzoek te doen naar de overname van Ilva. Een besluit volgt uiterlijk 23 maart van volgend jaar.