Apollo-astronaut Richard Gordon overleden (88)

Gordon bleef in 1969 in de Apollo 12-commandocapsule Yankee Clipper in een baan rond de maan terwijl Conrad de maan opstapte.

Foto NASA/AP

De Amerikaanse Apollo-astronaut Richard Gordon (88) is maandag overleden. Dat meldt zijn voormalige werkgever NASA. Gordon maakte in 1966 zijn eerste ruimtewandeling en draaide drie jaar later om de maan in de commandocapsule van Apollo 12, maar zijn droom van een maanwandeling werd nooit werkelijkheid.

Foto NASA/AP

Gordon was piloot van de Apollo 12-missie die in 1969 naar de maan vloog. Hij was een van de 24 astronauten die op maanmissie ging. De helft van hen zette voet op het hemellichaam, de andere helft bleef in een baan rond de maan of in de landingscapsule. De laatste Lunar Module, van de Apollo 17-missie, verliet de maan meer dan veertig jaar geleden, op 14 december 1972.

Piloot Amerikaanse marine

Gordon werkte sinds 1963 voor NASA en heeft in totaal dertien dagen in de ruimte doorgebracht. Tijdens zijn missies maakte hij twee ruimtewandelingen. Voor zijn periode bij NASA was hij piloot bij de Amerikaanse marine. In 1966 maakte hij zijn eerste ruimtevlucht aan boord van de Gemini 11-missie.

In 1969 vloog hij samen met astronauten Charles Conrad en Alan Bean in de Apollo 12 naar de maan, vier maanden nadat de Apollo 11 daar als eerste was geland. In 1999 zei Gordon in een interview dat hij graag de maan had willen bezoeken, maar dat hij een missie had en zich daaraan hield.

Bekijk ook: Diepe heimwee naar de ruimte, in 10.000 Apollo-foto’s

Yankee Clipper

Gordon is dus niet zelf op de maan geweest. Hij bleef in de commandocapsule Yankee Clipper in een baan rond de maan terwijl Conrad de maan opstapte. Diens woorden bij het uitstappen waren overigens:

“Whoopie! Man, that may have been a small one for Neil, but that’s a long one for me.”

Na zijn vertrek in 1972 bij NASA werkte hij voor olie- en gasmaatschappijen en als vertegenwoordiger van een footballteam.