Ahold Delhaize ziet omzet en winst stijgen

Supermarktconcern Ahold Delhaize heeft in het derde kwartaal een hogere winst en omzet behaald.

Foto Jerry Lampen/ANP

Het supermarktconcern Ahold Delhaize heeft in het derde kwartaal van dit jaar de omzet en winst zien stijgen. De winststijging hangt mede samen met de voordelen die voortkomen uit de fusie tussen Ahold en Delhaize vorig jaar. Dat blijkt uit de woensdag gepubliceerde kwartaalcijfers.

Het moederbedrijf van onder meer Bol.com en Albert Heijn boekte een netto-omzet van 15,1 miljard euro, een stijging van meer dan 7 procent ten opzichte van een jaar eerder. Het onderliggend operationeel resultaat ging met bijna 10 procent omhoog naar 595 miljoen euro en de nettowinst lag 54 procent hoger op 362 miljoen euro.

“We hebben dit kwartaal wederom een sterke financiële prestatie neergezet, omdat de marges significant gestegen zijn”, zei bestuursvoorzitter Dick Boer in een toelichting op de cijfers. De marges stegen mede door kostenbesparingen na de fusie met Delhaize.

Ahold Delhaize verhoogde de verwachtingen voor de in 2017 te behalen synergieën van 220 miljoen naar 250 miljoen euro. In 2019 moet de integratie tussen de bedrijven 750 miljoen euro hebben opgeleverd.

De Nederlandse groep breidt tevens zijn aandeleninkoopprogramma uit. Op dit moment slaat Ahold Delhaize voor 1 miljard euro eigen aandelen in en dat inkoopprogramma wordt in 2018 uitgebreid met nog eens 2 miljard euro. Het doel is om waarde terug te geven aan aandeelhouders. Doel is het dividendrendement op de uitstaande aandelen te verhogen.

Verenigde Staten

In de VS, de grootste markt van het bedrijf met dochterondernemingen als Food Lion en Stop & Shop, breidde het bedrijf zijn marktaandeel uit en was er volumegroei voor Food Lion.

Afgelopen juni werd bekend dat de supermarktketen Whole Foods wordt overgenomen door Amazon. Het internetbedrijf wil uitbreiden naar de echte winkelstraat in de Verenigde Staten en groot worden in het leveren van dagelijkse boodschappen. Amazon zou ook de Europese supermarktsector willen betreden.

Boer zei in zijn toelichting dat hij de ontwikkelingen rond Amazon “nauwlettend volgt”.

“Wij kennen ze als een sterke concurrent met een goed bedrijfsmodel. Maar wij zijn in een sterke positie om rivalen het hoofd te bieden.”