Actie tegen synthetische drugs Zuid-Nederland

Operatie Impact

Opsporingsdiensten hebben dinsdag in Zuid-Nederland een grote actie uitgevoerd tegen de productie van synthetische drugs. In tientallen plaatsen in de provincies Noord-Brabant en Limburg hebben speciale teams van de politie invallen en doorzoekingen gedaan, meldde het Openbaar Ministerie (OM) in Den Bosch.

Gemeentes waren ook betrokken bij deze zogeheten Operatie Impact, evenals de Belastingdienst, douane, marechaussee en andere organisaties. Met deze gezamenlijke aanpak wil de overheid de drugscriminaliteit en de netwerken daaromheen in de drie zuidelijke provincies – inclusief Zeeland – verstoren en tegengaan.

Er waren invallen in onder meer Waspik, Tilburg, Mariahout en Weert. Daarbij zijn grondstoffen en materialen aangetroffen die worden gebruikt voor het maken van synthetische drugs.

De productie van synthetische drugs, zoals efedrine, amfetamine en xtc, is gevaarlijk. Soms staan de drugslabs midden in een woonwijk. Vorige week nog werden in Kaatsheuvel twee doden gevonden bij een woonhuis, waar in de garage een amfetamine-lab was opgezet. Bovendien dumpen de criminelen het giftige afval vaak ergens in de natuur, met schadelijke gevolgen voor mens, dier en de bodem. Het opruimen van het drugsafval kost veel geld. (ANP)