ABN Amro ziet winst stijgen met 11 procent

De bank profiteert van de aantrekkende economie en van interne reorganisaties.

Foto Lex van Lieshout/ANP

ABN Amro heeft in het derde kwartaal van 2017 11 procent meer winst geboekt dan een jaar eerder. Dat heeft de bank woensdag bekendgemaakt. ABN hield in totaal 673 miljoen euro over, een stijging van 64 miljoen euro.

De winststijging heeft ABN Amro onder meer te danken aan de sterke Nederlandse economie. De vraag naar financiële producten als hypotheken en bedrijfsleningen neemt daardoor toe. Ook liepen de uitgaven van de bank sterk terug. ABN gaf van juli tot en met september zo’n 170 miljoen euro minder uit dan in dezelfde periode vorig jaar. Dat komt bijvoorbeeld door grootscheepse ontslagrondes waarmee het concern bezig is.

Reorganisaties

Vorig jaar maakte ABN bekend in totaal bijna 3.000 banen te schrappen. Vooral de afdelingen personeelszaken, risicomanagement en communicatie moesten inkrimpen. Komend kwartaal gaan de reorganisaties verder. Dat gaat nog een kostenpost opleveren van 50 à 100 miljoen euro, verwacht ABN. De besparingen waren nodig vanwege de aanhoudende lage rente. Die scheelt banken veel inkomsten.

Lees ook: ABN Amro wil kwart kosten saneren en investeren in digitalisering

ABN gaf afgelopen kwartaal minder uit, maar kreeg ook iets minder geld binnen. De bank boekte een omzet van zo’n 2,1 miljard euro, 4 procent minder dan in het derde kwartaal van 2016. Dat komt volgens het bedrijf door het wegvallen van inkomsten uit bedrijfsonderdelen in Azië die eerder waren verkocht. Ook waren er minder rente-inkomsten. Volgens beursanalisten is dat de reden voor de lichte daling (min 2 procent) die het aandeel ABN Amro woensdagmorgen op de Amsterdamse beurs liet zien.