Brieven

Kritiek op Zijlstra Diplomaat voert…

Kritiek op Zijlstra

Diplomaat voert uit

Sommige critici menen dat Halbe Zijlstra, voormalig fractievoorzitter van de VVD in de Tweede Kamer, niet tot minister van Buitenlandse Zaken benoemd had mogen worden omdat hij nooit diplomaat is geweest. Dit is een misvatting. Diplomaten voeren beleid uit. Ministers bepalen beleid. Dat is wat anders. Chris van der Klaauw was minister van Buitenlandse Zaken in het kabinet Van Agt/Wiegel. Hij was diplomaat en bleek een slechte minister. Max van der Stoel kwam uit de Partij van de Arbeid en bleek een uitstekende minister. Dat zal Halbe Zijlstra ook blijken te zijn.


Ex-lid van de Europese Commissie

Groene Illusies

PET-fles is al recyclebaar

Maandag presenteerde Coca-Cola zijn duurzaamheidsbeleid voor West-Europa. In paginagrote advertenties in deze krant schreeuwt het bedrijf van de daken: „Onze verpakkingen zijn 100 procent recyclebaar.”

Wat ze er niet bij zeggen, is dat dit voor alle PET-flessen geldt. Alle PET-flessen zijn volledig recyclebaar. Dit is dus helemaal geen prestatie, maar marketingpraat die de indruk moet geven dat Coca-Cola duurzaam bezig is. Niets is minder waar. De frisdrankgigant gebruikt in Nederland slechts 39 procent gerecycled materiaal in haar flessen. Wereldwijd is dat zelfs 7 procent.

In West-Europa wil het bedrijf in 2025 toe naar 50 procent gerecycled materiaal in zijn flessen. Dat klinkt mooi, maar het bedrijf blijft leunen op nieuw plastic, terwijl het mogelijk is om flessen te maken van volledig gerecycled materiaal.

De wegwerpindustrie is de bron van het probleem en Coca-Cola heeft zijn prioriteiten niet op een rijtje. Het bedrijf zou moeten investeren in alternatieven voor plastic, zodat wegwerpplastic kan worden uitgefaseerd, en bijdragen aan bewezen effectieve maatregelen zoals statiegeld. In plaats daarvan kiest Coca-Cola ervoor om te investeren in een marketingcampagne die groene illusies verkoopt.


Campagneleider Greenpeace

Kookboeken

Niet lezen, maar eten!

Wat moet je met achtduizend (!) kookboeken? Harmen Jonker en Andrea van Gemst zijn er blijkbaar nog trots op ook (Zij hebben achtduizend kookboeken, 6/11). Het lijkt een onuitroeibaar decadentieverschijnsel: die volkomen uit de hand gelopen aandacht voor eten en koken. Je kan de televisie niet aanzetten, een krant of tijdschrift ter hand nemen, of er staat wel iemand lachend in potjes te roeren. ‘Topkoks’ worden bejegend alsof ze gepromoveerd zijn en elke omroep heeft onderhand zijn gezellige eet-, kook- of bakprogramma. Vanwaar toch die obsessie? Je werkt het naar binnen en klaar is Kees: niet meer over praten.

Correcties/aanvullingen

Maarten Ederveen

De foto bij de recensie van de theatervoorstelling van Herman van Veen (Herman van Veen blijft energiek en onnavolgbaar, p. C3, 30/10) is aan de verkeerde fotograaf toegeschreven. De portretfoto is gemaakt door Maarten Ederveen.

Bruinkoolmijnen Lausitz

In het artikel Wordt mijn geboortegrond me afgepakt? (Economie, p. 6-7, 2/11) stond dat de firma LEAG de bruinkoolmijnen in Lausitz in 2006 overnam van Vattenfall. Dat was in 2016.

Carles Puigdemont

In het artikel Catalanen verdelen schizofreen België (4/11, p.8) stond ten onrechte in de tussenkop ‘Vriend van De Winter’. De tussenkop had moeten luiden: ‘Vriend van De Wever’.

Midden van de aarde

In de infographic bij het verhaal Atlas van de onderwereld (4/11, p. W9) is in het plaatje van de doorsnede van de wereld de afstand in meters afgebeeld, dit moet in kilometers zijn.