Tien arrestaties bij antiterreuracties in Frankrijk

De aanhoudingen waren onder meer in de Parijse voorstad Saint-Denis. De verdachten zouden aanslagplannen hebben gehad.

Leden van de Franse antiterreurbrigade RAID. Beeld ter illustratie.
Leden van de Franse antiterreurbrigade RAID. Beeld ter illustratie. Foto CJ Gunther/EPA

De Franse politie heeft dinsdagmorgen bij een antiterreuroperatie zeven verdachten aangehouden. Dat meldt persbureau AP. De arrestaties vonden plaats in de Parijse voorstad Saint-Denis en in de plaatsen Aix-en-Provence en Menton. Eén persoon werd opgepakt in Zwitserland. De verdachten zouden plannen hebben gehad om een aanslag te plegen in Nice, schrijft dagblad Le Parisien.

De verdachten hebben leeftijden tussen de 18 en 65 jaar. Zij stonden bij de autoriteiten bekend als geradicaliseerd, aldus Le Parisien. De opsporingsdiensten gingen over tot arrestatie nadat zij verdachte berichten hadden gezien op het sociale netwerk Telegram, zegt een politiebron tegen AP. Uit die berichten zouden de aanslagplannen blijken. De politie kreeg bij de actie hulp van antiterreurbrigade RAID. Agenten zijn momenteel nog bezig met doorzoekingen.

Noodtoestand

Vorige week maakte president Emmanuel Macron na twee jaar een einde aan de noodtoestand in Frankrijk. Die was door zijn voorganger François Hollande ingesteld naar aanleiding van de aanslagen in Parijs op onder meer het Bataclan-theater.

Dat de noodtoestand is opgeheven betekent niet dat de overheid nu minder bevoegdheden heeft voor het opsporen van terreurverdachten. Macron heeft een nieuwe antiterreurwet ondertekend die politie en justitie vrijwel dezelfde bewegingsruimte geeft als zij voorheen hadden onder de noodtoestand. De autoriteiten mogen bijvoorbeeld huisarrest opleggen aan terreurverdachten zonder dat daar een rechter aan te pas komt. Huiszoekingen mogen zij ook op eigen initiatief uitvoeren.

Lees ook het verhaal van NRC-correspondent Peter Vermaas: Noodtoestand in Frankrijk officieel voorbij

Sinds januari 2015 zijn bij een reeks aanslagen in Frankrijk meer dan 240 dodelijke slachtoffers gevallen. Sommige aanvallen waren het werk van terreurbeweging Islamitische Staat. In andere gevallen waren de aanslagplegers geïnspireerd door IS, maar handelden zij los van de moslimextremistische organisatie.