Wat zijn de Paradise Papers?

Belastingontwijking Wéér legt een journalistenconsortium grootschalige belastingontwijking bloot. Zes vragen over de Paradise Papers.

Postbussen op de Kaaimaneilanden, een van de be lastingenparadijzen uit de Paradise Papers. De eilanden tellen twee keer zoveel bedrijven als inwoners. Deze foto en die op de voorpagina zijn onderdeel van fotoserie The heavens. Annual report. Fotografen Gabriele Galimberti en Paolo Woods bezochten belastingparadijzen (waaronder Nederland) en tonen belastingontwijking.
Postbussen op de Kaaimaneilanden, een van de be lastingenparadijzen uit de Paradise Papers. De eilanden tellen twee keer zoveel bedrijven als inwoners. Deze foto en die op de voorpagina zijn onderdeel van fotoserie The heavens. Annual report. Fotografen Gabriele Galimberti en Paolo Woods bezochten belastingparadijzen (waaronder Nederland) en tonen belastingontwijking.

Na de Panama Papers liggen wéér details over grootschalige belastingontwijking op straat. Zondagavond maakte een wereldwijd consortium van onderzoeksjournalisten, ICIJ, bekend dat het beschikt over een groot gegevensbestand met details over belastingconstructies en namen van betrokken. Het gaat om informatie over belastingontwijking door allerlei beroemdheden en grote bedrijven, van de Britse koningin Elizabeth tot de Ierse zanger Bono, en van Facebook tot Nike. Op het eerste gezicht lijken de meeste constructies legaal, maar er is wel steeds meer politieke en maatschappelijke discussie over de wenselijkheid ervan.

De journalisten doopten de bestanden de Paradise Papers, verwijzend naar de grote hoeveelheid belastingparadijzen die in de data voorkomen, zoals Bermuda, Vanuatu en de Kaaimaneilanden. Het gaat om het op één na grootste gegevenslek over belastingconstructies ooit: de Panama Papers waren nog groter. Dat was een lek in 2015 van een Panamees advocatenkantoor dat allerlei fiscale constructies optuigde. Nu betreft het voornamelijk data van trustkantoor Appleby, plus informatie over registers in 19 verschillende landen die zeer lage belastingtarieven hanteren voor bedrijven. De informatie beslaat de periode 1950-2016. De documenten zijn in eerste instantie in handen gekomen van de Süddeutsche Zeitung.