Wat leverden de lekken de Belastingdienst op?

Op de dag dat de Panama Papers waren uitgelekt, in april vorig jaar, klonk er volgens toenmalig staatssecretaris Eric Wiebes (Financiën, VVD) „een juichkreet” op de burelen van de Belastingdienst. Want al die namen van mogelijke belastingontwijkers zouden wel eens tot stevige naheffingen kunnen leiden, en dus voor extra inkomsten voor de schatkist.

Nu, anderhalf jaar later, blijkt de oogst beperkt. Het speciale onderzoeksteam dat Wiebes in het leven had geroepen, heeft 468 Nederlandse belastingplichtigen uit de openbaar gemaakte delen van de Panama Papers geïdentificeerd, aldus een woordvoerder van de Belastingdienst. Dat gaat dan om particulieren of bedrijven die zijn gelinkt aan een internationale belastingconstructie via het Panamese adviesbureau Mossack Fonseca. Daarvan zijn 243 mensen beleefd aangeschreven met een ‘kennisgevingbrief’ – een enkele vermelding wil immers nog niet zeggen dat er ook van illegale belastingontduiking sprake is (geweest).

Ongeveer de helft reageerde al even beleefd met „de bewering” dat de betrokken fiscale structuur „niet succesvol was en inmiddels is gestopt”. De Belastingdienst doet daar nader onderzoek naar. In enkele gevallen was er volgens de fiscus wel degelijk sprake van belastingontduiking en is een naheffing opgelegd. In totaal gaat het om „ongeveer 3 miljoen euro” aan naheffingen.

In een eerste reactie op het lekken van de Paradise Papers liet de nieuwe staatssecretaris van Financiën Menno Snel (D66) weten het dossier nog te moeten bestuderen. Hij had bij de Belastingdienst dit keer geen gejuich horen klinken, zei hij maandagmiddag.