Wat is de opvallendste bevinding tot nu toe?

Net als bij de publicatie van de Panama Papers gaat veel aandacht uit naar een paar bekende personen en bedrijven die opduiken in de gelekte gegevens. Zo kwam maandagavond via onder meer Het Financieele Dagblad naar buiten dat Apple zijn belastingroute heeft omgeleid naar Kanaaleiland Jersey nadat een bijzonder gunstige belastingconstructie van het bedrijf in Ierland onder vuur was komen te liggen. Een andere opvallende naam die opdook, is die van de Britse koningin, Elizabeth II. The Duchy of Lancaster, het koninklijke investeringsvehikel, blijkt via de Kaaimaneilanden in BrightHouse te hebben belegd. Medewerkers van dat bedrijf, dat nauwelijks belasting afdraagt, zouden sociaal zwakkere klanten onnodig dure verzekeringen hebben verkocht.

Een andere pikante onthulling gaat niet over belastingontwijking, maar over Russische contacten van de Amerikaanse minister van Handel, Wilbur Ross. Nadat hij minister werd, heeft hij een investering aangehouden in een scheepvaartbedrijf, Navigator Holdings. The New York Times meldt dat Navigator Holdings olie heeft vervoerd voor een Russisch energiebedrijf, Sibur. Dat concern heeft aandeelhouders die vallen onder de handelsbeperkingen en sancties die gelden voor Rusland. Het gaat om de miljardair Gennadi Timtsjenko, en ondernemer Leonid Michelson. Een andere aandeelhouder van Sibur is de schoonzoon van Poetin: Kirill Sjamalov, op wie overigens geen sancties van toepassing zijn. De onthulling ligt extra gevoelig door het lopende FBI-onderzoek naar Russische inmenging in de Amerikaanse verkiezingen die Donald Trump won.

Tegenover de BBC zei Ross dat hij de ophef maar overdreven vindt. Volgens de minister verhuurt Navigator slechts een paar schepen aan Sibur en is die deal beklonken voordat hij bij het bedrijf betrokken raakte. Ook zou er geen contact zijn geweest tussen de aandeelhouders van de beide ondernemingen.

en

Het Rusland-onderzoek van speciaal aanklager Robert Mueller nam vorige week een spectaculaire wending. Zijn beschuldigingen tegen Paul Manafort en diens rechterhand brengen ook president Trump in de problemen. Lees ook: Trump in problemen door arrestaties in FBI-onderzoek