Wat is er gebeurd met het nieuws afgelopen jaar?

Dat vroegen ze zich bij de Amerikaanse website Slate af. Om een antwoord te vinden, werden alle pushmeldingen van The New York Times sinds 8 november afgelopen jaar op een rij gezet.

Alle pushmeldingen van the New York Times sinds november zijn op een rij gezet
Alle pushmeldingen van the New York Times sinds november zijn op een rij gezet Foto AFP/Don Emmert

De verkiezing van Donald Trump als president van de Verenigde Staten (en alle gevolgen van dien), de schietpartijen in Las Vegas en Texas, de rellen in Charlottesville, orkanen Harvey en Irma. Het was tot nu toe een druk nieuwsjaar in de Verenigde Staten waarin politieke en menselijke drama’s elkaar in hoge snelheid opvolgden. Dat was ook het geval met de pushmeldingen die The New York Times afgelopen jaar verstuurde.

De Amerikaanse nieuwswebsite Slate deed een poging om te begrijpen wat er afgelopen jaar is gebeurd: is het nieuws belangrijker geworden of speelt de technologie die de nieuwsmedia tot hun beschikking hebben ook een rol? Om deze vraag te beantwoorden zette Slate alle mobiele pushmeldingen van The New York Times vanaf 8 november 2016 tot eind oktober 2017 op een rij, aangevuld met korte essays van zes redacteuren.

Bekijk hier de hele productie van Slate: The Year in Push Alerts

In een interactieve video passeren alle pushmeldingen per dag de revue. Opvallend is het hoge aantal pushmeldingen, twee of drie per dag is geen uitzondering, maar soms ook dagenlang niet. Ook nieuws dat je misschien al een beetje vergeten bent, komt voorbij: de aanslag op de Londen Bridge in juni en de beschieting van een Republikeins lid van Congress op een honkbalveld. De afspeelbalk is tegelijkertijd een tijdlijn met de grootste nieuwsgebeurtenissen erin, zoals de inauguratie van Trump, de protesten van de footballspelers in de VS en de aanklacht van onderzoeker Mueller.

Alert fatigue

Na de video waarin een heel jaar pushmeldingen van The New York Times aan je voorbij trekt, volgen zes korte essays. Bijvoorbeeld over het team bij The New York Times dat de pushmeldingen verstuurt. Zij waren dit jaar bang dat hun lezers last kregen van alert fatigue, vermoeidheid van de pushmeldingen. Daarnaast schrijft een van de redacteuren over nieuwsjunkies, die nu niet meer zo verslaafd zijn aan het nieuws omdat ze door de overdaad verbitterd raken.

Wat er precies veranderd is laten de schrijvers een beetje in het midden. Of het nu meer nieuws is, of slimmere technologie, een van de schrijvers wil graag terug naar de tijd dat niet iedere persconferentie in het Witte Huis wereldnieuws is en zou graag weer eens wakker worden zonder spannend nieuws.