VN roepen op humanitaire hulp aan Jemen door te laten

Maandag blokkeerde Saoedi-Arabië de lucht- en zeehavens. Door de blokkade zijn de prijzen van benzine in een dag met zestig procent gestegen.

Een Jemenitische student demonstreert voor de Saoedische ambassade in Iran tegen de luchtaanvallen in Jemen.
Een Jemenitische student demonstreert voor de Saoedische ambassade in Iran tegen de luchtaanvallen in Jemen. Foto Abedin Taherkenareh/EPA

De Verenigde Naties (VN) roepen op om de noodhulp aan Jemen weer deels toe te laten, schrijft persbureau AP dinsdag. Saoedi-Arabië heeft de zee- en luchthavens in Jemen maandag volledig geblokkeerd om wapensmokkel te belemmeren. Daardoor is de aanvoer van noodhulp nu nauwelijks mogelijk.

Volgens de VN is hulp van levensbelang voor de zeven miljoen Jemenieten die momenteel in hongersnood verkeren. Door de blokkade verdubbelden de prijzen van gas om mee te koken binnen 24 uur. Ook benzine werd in korte tijd zestig procent duurder. De VN spreken van een humanitaire ramp die het gevolg is van het tweejarige conflict tussen shi’itische Houthi-rebellen en de Jemenitische regering, die militaire steun krijgt van Saoedi-Arabië. De burgeroorlog heeft tot nu toe naar schatting meer dan tienduizend levens gekost.

Raketaanval

De internationale coalitie onder leiding van Saoedi-Arabië verscherpte de blokkade maandag omdat Houthi-rebellen een raket zouden hebben afgevuurd op Riyadh. De Saoedische luchtmacht onderschepte een ballistische raket die, zo zegt de coalitie, als doelwit de luchthaven van Riyadh had. Ook de zender die de Houthi-rebellen steunt, bracht beelden naar buiten van wat de lancering van de raket zou moeten zijn.

Saoedi-Arabië zegt dat de rebellen bewapend worden door Iran. De Saoedische kroonprins omschreef de bewapening dinsdag als “een militaire aanval”, zo meldt Reuters. Met het aanscherpen van de blokkade hoopt de coalitie verdere wapenaanvoer aan de rebellen te belemmeren. Iran ontkent iets te maken te hebben met de raketaanval op Riyadh.

Lees ook onze Midden-Oostenexpert over het conflict: Geen nieuws uit Jemen, alleen maar meer oorlog

Bemiddelen

Wel zegt Saoedi-Arabië rekening te houden met de Jemenieten die van noodhulp afhankelijk zijn door deze noodhulp gedeeltelijk door te laten. De VN zeggen echter geen toestemming te hebben gekregen voor het uitvoeren van twee humanitaire vluchten. In augustus schatten de Verenigde Naties dat van de 25 miljoen inwoners in Jemen zo’n 18,2 miljoen afhankelijk zijn van noodhulp.

De Verenigde Naties proberen te bemiddelen in het als maar hoger oplopende conflict tussen de rebellengroep en de Jemenitische regering, gesteund door Saoedi-Arabië. De VN sprak onder meer haar zorgen uit over de recente aanvallen gericht op rebellen waarbij tientallen burgers om het leven kwamen. Ook de World Health Organization (WHO) riep op om de aanvoer van medische hulpgoederen door te laten.

Humanitaire crisis

De blokkade van Jemen is al sinds maart 2015 aan de gang. De meest recente beperkende maatregelen hebben de humanitaire crisis in het land verergerd. In augustus waarschuwden de Verenigde Naties voor hongersnood en in juni sloegen zij alarm naar aanleiding van een grote cholera-uitbraak in het land.