Trump niet uitgenodigd voor Franse klimaattop

Na Nicaragua heeft ook Syrië aangegeven het klimaatakkoord van 2015 te steunen. De Verenigde Staten staan nu geheel alleen.

Bij de opening van de klimaatconferentie in het Duitse Bonn was geen Amerikaanse delegatie aanwezig.
Bij de opening van de klimaatconferentie in het Duitse Bonn was geen Amerikaanse delegatie aanwezig. Foto Martin Meissner/AP

De Amerikaanse president Donald Trump is “voorlopig” niet uitgenodigd voor de klimaattop van volgende maand in Parijs. Dat zegt een hoge medewerker van het kantoor van de Franse president Emmanuel Macron, zo meldt persbureau Reuters. Trump zorgde in juni van dit jaar voor wereldwijde ophef door uit het klimaatakkoord van 2015 te stappen.

Volgens Trump is het Parijs-akkoord slecht voor de Amerikaanse economie en zorgt het voor banenverlies. In het klimaatakkoord is onder meer vastgelegd dat de temperatuurstijging niet meer mag zijn dan 2 graden Celsius. Na China is de VS de grootste vervuiler ter wereld.

Lees ook: VS uit Parijsakkoord: ‘Amerika verdient beter’

Alleen de VS nu nog tegen klimaatakkoord van Parijs

Op de klimaattop van 12 december in Parijs zijn meer dan honderd landen en tientallen niet-gouvernementele organisaties (ngo’s) uitgenodigd. Op de bijeenkomst komt de voortgang van de klimaatafspraken aan bod. Alleen landen die zich daadwerkelijk inspannen voor het akkoord zijn uitgenodigd, aldus een Franse diplomaat. De Verenigde Staten zijn met een lager diplomatieke delegatie wel welkom op de klimaattop.

Lees ook: ‘De EU mag nog maar negen jaar CO2 uitstoten’

In voorbereiding op de top heeft Syrië aangegeven zich ook achter het klimaatakkoord van Parijs te scharen. Dat heeft een Syrische delegatie laten weten tijdens klimaatbesprekingen die deze week plaatsvinden in de Duitse stad Bonn. Het is onduidelijk wat het door oorlog verscheurde land kan doen om zich aan klimaatafspraken te houden.

Samen met Nicaragua was Syrië het enige land dat ontbrak tijdens de ondertekening van het klimaatakkoord in december 2015. Het zorgt ervoor dat de Verenigde Staten nu geheel geïsoleerd staan in haar opvatting over het klimaatakkoord.