‘Schutter kerk Texas ontsnapte uit psychiatrische instelling’

Ook werd Kelley betrapt bij een poging wapens een luchtmachtbasis in te smokkelen.

Mensen leggen bloemen en knuffels neer bij de straat waaraan de kerk ligt waar zondag 26 mensen werden doodgeschoten.
Mensen leggen bloemen en knuffels neer bij de straat waaraan de kerk ligt waar zondag 26 mensen werden doodgeschoten. Foto Scott Olson/AFP

De schutter die zondag 26 mensen vermoordde in een kerk in Texas ontsnapte in 2012 uit een psychiatrische inrichting, waar hij werd behandeld voor geestelijke problemen. Dat blijkt uit een politierapport, meldt persbureau AP dinsdag. Na onderzoek is Devin Patrick Kelley’s naam opgedoken in meerdere politieverslagen.

Zo werd Kelley betrapt bij een poging om geweren mee te nemen naar de Holloman Luchtmachtbasis in New Mexico, waar de man toentertijd werkte. De destijds 21-jarige Kelley had zijn leidinggevende officieren met de dood bedreigd.

Hierna werd hij in een psychiatrische inrichting opgenomen in Santa Teresa, gelegen in New Mexico. In juni 2012 ontsnapte hij voor korte tijd, maar werd kort erna door de politie gevonden bij een bushalte in El Paso. Later werd Kelley veroordeeld voor het mishandelen van zijn vrouw en kind.

Lees ook: Politieke verlamming na weer een massale schietpartij

Telefoon

Het onderzoek naar de moordaanslag van Kelley is in volle gang. Politieonderzoekers proberen toegang te krijgen tot de telefoon van Kelley, maar zijn er nog niet in geslaagd door de beveiliging te komen. De politie zegt dat alles erop wijst dat de man alleen handelde bij het voorbereiden en uitvoeren van zijn gruweldaden.

De motieven van Kelley zijn nog niet bekend, maar het lijkt erop dat de aanslag een wraakactie tegen zijn schoonfamilie was. Zijn schoonmoeder woont geregeld de dienst bij in de First Baptist Church in Sutherland Springs, maar was op de dag van de aanslag niet aanwezig. Kelley had haar dreig-sms’jes gestuurd voor zijn actie.

Lees ook: Hij trof de kerk van zijn schoonmoeder

Reactie Trump

President Trump ageerde op een persconferentie in Zuid-Korea, waar het staatshoofd momenteel op staatsbezoek is, tegen strengere wapenwetgeving. Volgens Trump zouden er juist meer doden zijn gevallen bij striktere wetten, omdat een omstander dan niet op de schutter had kunnen schieten. Die passant zou dan namelijk ongewapend zijn. Trump:

“Als hij [de omstander, red.] geen geweer had gehad, had je niet 26 doden gehad, maar nog eens honderden doden.”

De schutter kwam vermoedelijk om het leven door zichzelf neer te schieten. Dat deed hij nadat hij was achtervolgd door omstanders, van wie één persoon gewapend was.

Bij de aanval vielen naast 26 doden ook twintig gewonden. Ongeveer de helft van hen ligt nog steeds in het ziekenhuis.