Recensie

Recensie Film

Ook kindsoldaten worden groot

Documentaire Een voormalig kindsoldaat probeert te reïntegreren in de Oegandese maatschappij. De documentaire ‘No Place for a Rebel’ laat zien dat dat niet eenvoudig is.

Opono Opondo ontsnapte uit een leven als kindsoldaat in Oeganda.
Opono Opondo ontsnapte uit een leven als kindsoldaat in Oeganda.

Toen de Oegandese Opono Opondo tien jaar oud was, werd hij ontvoerd door het rebellenleger van Joseph Kony, berucht om het inzetten van gedrogeerde kindsoldaten om dorpen uit te moorden en plat te branden. Kony beweerde zijn opdrachten rechtstreeks van God te krijgen en wordt door het Internationaal Strafhof in Den Haag gezocht wegens oorlogsmisdaden, verkrachtingen, verminkingen en kannibalisme.

In No Place for a Rebel volgen Maartje Wegdam en Ariadne Asimakopoulos Opono en zijn vriend Tabuleh, die ook aan Kony’s leger wist te ontsnappen, tijdens hun reïntegratie in de Oegandese maatschappij. Dat blijkt niet eenvoudig. Los van hun persoonlijke trauma is er ook nog het maatschappelijke: Opono’s dorpsgenoten zijn nog steeds bang voor hem en nemen hem in retrospectief ook meer kwalijk. Kon hij als kind niet verantwoordelijk worden gehouden, het wordt hem als volwassene wel aangerekend. De zaken worden op de spits gedreven als een andere kindsoldaat uit Kony’s ‘Verzetsleger van de Heer’ veroordeeld wordt door het Internationaal Strafhof.

No Place for a Rebel observeert, maar zoekt niet actief naar oplossing of verzoening. De verdienste van de film is dat hij ons dichtbij dilemma’s brengt die we – en dat frustreert ook – nooit echt zullen kunnen begrijpen. Daarmee is het een testament van z’n eigen en onze tekortkomingen.