Nu ook online: gevechtsverslagen van strijd tegen Duitse troepen in mei 1940

Foto Michael Horree

De gevechtsverslagen van de meidagen van 1940 zijn sinds maandag online te raadplegen. Het gaat om meer dan 3.500 archiefstukken, afkomstig van het Nederlands Instituut voor Militaire Historie. De documenten waren al openbaar, maar konden nog niet via internet worden geraadpleegd.

De collectie vormt de primaire bron voor historici die het verloop van de strijd willen onderzoeken. Nazi-Duitsland viel op 10 mei 1940 Nederland binnen. Het Nederlandse leger bood vijf dagen weerstand en capituleerde na het bombardement op Rotterdam.

Dankzij het digitale archief kunnen particulieren nu ook vanuit huis onderzoek doen naar het lot van familieleden die destijds hebben gevochten tegen de binnengevallen troepen van nazi-Duitsland. Ook geïnteresseerde particulieren die willen weten wat zich in hun omgeving heeft afgespeeld, kunnen nu makkelijker onderzoek doen.

De collectie ‘Gevechtsverslagen’ bestaat uit verslagen en rapporten van officieren, onderofficieren en manschappen bij de Krijgskundige Sectie van het Hoofdkwartier van de Generale Staf, zo meldt de website archieven.nl, waarop de documenten te vinden zijn. Het 21,3 meter tellende archief beslaat de jaren 1939-1940. Op 14 mei 1940 kregen bevelvoerende officieren de opdracht hun mobilisatie- en oorlogsarchieven te vernietigen, zodat die niet in Duitse handen zouden komen. Maar al in de zomer van hetzelfde jaar werd begonnen met de geschiedschrijving van de meidagen. Officieren die eerder hun archieven hadden moeten vernietigen, kregen het verzoek om verslag te doen van de door hen geleide operaties. Ook onderofficieren en soldaten schreven hun ervaringen op. (NRC)