Mededinging

Europa beslist begin maart over overname Monsanto door Bayer

De Europese Commissie beslist uiterlijk 5 maart of de overname van Monsanto door Bayer door mag gaan, zo liet de Europese toezichthouder maandag weten. Bayer verklaarde mee te zullen werken met de autoriteiten om de overname met een waarde van 66 miljard dollar begin volgend jaar te kunnen afronden. De commissie ziet bezwaren in de deal vanwege mogelijke verstoringen op de markt voor onder meer pesticiden en zaden. Bayer en Monsanto hebben al verschillende concessies voorgesteld. Met een langer onderzoek kunnen zij ook meer stappen nemen om alsnog toestemming te krijgen. Als de fusie wordt goedgekeurd, ontstaat het grootste zaden- en bestrijdingsmiddelenbedrijf ter wereld, met een jaaromzet van circa 60 miljard euro. (ANP)