Limburgse moskeebestuurder verdacht van terrorisme

De vicevoorzitter van de Al-Houda-moskee in Geleen werd dinsdag aangehouden. Hij wordt verdacht van ronselen voor de jihad, financiering van terrorisme en witwassen.

Politieagenten tijdens de inval in de Al-Houda-moskee van afgelopen februari.
Politieagenten tijdens de inval in de Al-Houda-moskee van afgelopen februari. Foto Marcel van Hoorn/ANP

Het Openbaar Ministerie (OM) verdenkt de vicevoorzitter van de Al-Houda-moskee in het Limburgse Geleen van deelname aan een terroristische organisatie. Dinsdag werd de bestuurder, Mohamed A. (38), opgepakt, nadat hij zich uit eigen beweging bij de politie had gemeld.

A. wordt ook verdacht van ronselen voor de jihad, financiering van terrorisme en witwassen, maakte het OM bekend. Over wat de terroristische activiteiten precies inhielden en of er andere leden van het terreurnetwerk in beeld zijn, kan het OM niets zeggen. Ook kan justitie geen mededelingen doen over eventuele aanslagplannen. Het is eveneens onduidelijk of er als gevolg van A.’s ronselwerk daadwerkelijk mensen zijn afgereisd naar conflictgebieden.

Tegelijk met A. gaf Stefan Z. (34), de voorzitter van de moskee, zich aan bij de politie. Ook hij zit vast. Justitie verdenkt Z. alleen van witwaspraktijken. Beide mannen stapten naar de politie omdat die hun had gevraagd dat te doen.

Verdachte transacties

A. en Z. zijn hoofdrolspelers in een onderzoek van het OM naar twee islamitische organisaties in Limburg. Daar begon het OM in 2015 mee, nadat het tips had binnengekregen over mogelijk verdachte transacties van de organisaties. Burgemeester Sjraar Cox van Sittard-Geleen uitte vorig jaar zijn zorgen over de financiering van de moskee. Die werd volgens hem verdacht snel afbetaald, met geld van onduidelijke herkomst.

De rechtspersoon achter de moskee, Stichting Islamitisch Centrum Westelijke Mijnstreek, is één van de organisaties die het OM onderzoekt. De verdachten zijn voorzitter en vicevoorzitter van deze stichting. De andere onderzochte organisatie is de Stichting Babycare, een liefdadigheidsinstelling die het zegt op te nemen voor kinderen in conflictgebieden als Syrië en Myanmar. A. is voorzitter van Babycare.

Afgelopen februari deden de politie en de fiscale opsporingsdienst FIOD invallen op veertien locaties die met beide stichtingen te maken hadden. Agenten doorzochten ook de Al-Houda-moskee. De afgelopen maanden heeft het OM onderzoek gedaan naar de gegevens op bestandsdragers die bij de zoekacties zijn gevonden. Uit dat speurwerk zijn de arrestaties van dinsdag voortgekomen.