Jenna Abrams, online lieveling van alt-right, blijkt Russische Twitter-trol

Op Twitter was ze een van de lievelingen van alt-right, de conservatieve stroming in de Amerikaanse samenleving. Circa 70.000 volgers lazen haar kritische, soms xenofobe, en zeer regelmatig Donald Trump steunende tweets. Bekende Amerikaanse nieuwsorganisaties als CNN, The Washington Post en The New York Times, maar ook de Britse BBC en The Daily Telegraph namen gretig haar prikkelendste uitspraken over.

Maar twitteraar Jenna Abrams bestaat niet. De volgens haar profielfoto jonge brunette is nep. Een verzinsel, een ‘bot’ van een Russisch internetbedrijf in Sint-Petersburg. De Amerikaanse blog The Daily Beast ontmaskerde Abrams vorige week.

Dat twitteraar @Jenn_Abrams regelmatig werd geciteerd in nieuwsmedia in de Verenigde Staten en elders, toont hoe groot de impact is van de Russische ‘trollenfabrieken’. Die anonieme bedrijven verspreiden valse, op de VS gerichte berichten via sociale media. Vorige week moesten Twitter, Facebook en Google zich verantwoorden voor een aantal onderzoekscommissies in Washington voor het faciliteren van dergelijke beïnvloedingscampagnes.

De activiteiten van ‘Abrams’ tonen ook hoe geavanceerd die campagnes kunnen zijn. Sommige nepprofielen op Twitter lijken haastig in elkaar gezet, met een ‘eitje’ als profielfoto in plaats van een glossy portret en een continue stroom van (extreme) politieke berichten.

De socialemediapagina’s van Abrams waren veel zorgvuldiger geconstrueerd. Ze was sinds 2014 actief op Twitter. Daarnaast had ze een eigen website, een pagina bij blogdienst Medium, een account bij Gmail, en een persoonlijke crowdfundingcampagne.

Aanvankelijk twitterde ze over triviale zaken: een naaktselfie van societyfiguur Kim Kardashian of kritiek op de interpunctie van medetwitteraars. Later ging ze ook berichten sturen over de Amerikaanse Burgeroorlog, slavernij in de VS, de Black Lives Matter-beweging, en andere politiek gevoelige onderwerpen.