Italiaanse politie pakt tientallen maffialeden op

De politie kwam de jonge maffiosi op het spoor door social media. Ze publiceerden selfies waar ze hun rijkdom etaleerden.

In een eerdere politieactie werd een voormalige burgemeester in een dorpje in het Zuid-Italiaanse Reggio Calabria opgepakt vanwege banden met de maffia.
In een eerdere politieactie werd een voormalige burgemeester in een dorpje in het Zuid-Italiaanse Reggio Calabria opgepakt vanwege banden met de maffia. Foto Marco Constantino/ EPA

De Italiaanse politie heeft op dinsdag in drie steden tientallen vermeende leden van de maffia opgepakt en voor meer dan vijftig miljoen euro aan bezittingen in beslag genomen. Een speciale afdeling van de politie kwam de arrestanten op het spoor via berichten op social media, zo schrijft de Italiaanse krant Corriere della Sera.

Het zijn vooral jonge leden van de maffia, kinderen van belangrijke figuren in de onderwereld, die hun rijkdom etaleerden via selfies op Facebook.

Politieactie tegen ndrangheta en camorra

In het Zuid-Italiaanse Reggio Calabria werden vijfig leden van de maffiaorganisatie ‘ndrangheta opgepakt. Ze worden verdacht van lidmaatschap van de maffia, drugshandel, afpersing, fraude en het bedreigen van overheidsfunctionarissen.

In Napels en Florence arresteerde de politie negentien mensen die lid zouden zijn van de Napolitiaanse maffia camorra. Onder hen is het hoofd van de invloedrijke Mallorda-familie. Zij verdienen een groot deel van hun geld via mensensmokkel en beschikken over talloze bedrijven in de bouwsector waarmee het criminele geld wordt witgewassen.