IOC schorst oud-sprinter Fredericks om schandaal

In navolging van de internationale atletiekfederatie IAAF heeft ook het IOC voormalig sprinter Frank Fredericks geschorst.

Foto Findlay Kember/AFP

Het hoofdbestuur van het Internationaal Olympisch Comité heeft voormalig topsprinter Frank Fredericks voor onbepaalde tijd uit zijn functies gezet. De Namibiër wordt verdacht van het aannemen van steekpenningen bij de toewijzing van de Olympische Spelen van 2016 aan Rio de Janeiro. De vijftigjarige Namibiër fungeerde destijds bij de verkiezing als toezichthouder namens het IOC.

De schorsing volgt vier dagen nadat de Franse justitie hem strafrechtelijk besloot te vervolgen wegens het witwassen van geld en corruptie.

In een verklaring laat het IOC na een bijeenkomst in Rome weten “dat de ernst van de beschuldigingen en de reputatie van het IOC” voldoende reden waren om Fredericks te schorsen voor al zijn taken als IOC-lid. Fredericks veroverde zowel bij Barcelona 1992 als Atlanta 1996 olympisch zilver op de 100 en 200 meter.

280.000 euro

Aanleiding voor het strafrechtelijke onderzoek is een artikel in de Franse krant Le Monde, dat onthulde dat Fredericks in oktober 2009 als IOC-lid een grote som geld zou hebben gekregen (zo’n 280.000 euro) op de dag dat Rio werd uitverkozen. Fredericks fungeerde destijds als toezichthouder op de verkiezing.

Lees ook: Geur corruptie rond IOC-lid Fredericks steeds sterker

Hij legde dit voorjaar uit eigen beweging zijn werk bij het IOC neer; hij was de voorzitter van de commissie die de kandidaatsteden voor de Spelen van 2024 moest beoordelen. Rio de Janeiro werd op 2 oktober 2009 als eerste Zuid-Amerikaanse stad verkozen tot gastheer van de Olympische Spelen.

Uit onderzoek is gebleken dat het bedrag afkomstig is van Papa Massata Diack, zoon van de voormalige IAAF-voorzitter Lamine Diack, en via een Braziliaanse tussenpersoon is doorgesluisd naar een zakelijke rekening van Fredericks op de Seychellen. Volgens Fredericks was dat geld bestemd voor de promotie van atletiek in Afrika. Tegen vader en zoon Diack loopt een onderzoek van de Franse justitie, eveneens wegens corruptie. Beiden zijn geschorst van al hun sportgerelateerde bestuursfuncties.

Schorsing binnen de IAAF

De internationale atletiekfederatie IAAF schorste de voormalig sprinter eerder dit jaar. Daar was hij werkzaam binnen een taakgroep en had hij een bestuursfunctie. Fredericks legde naar aanleiding van de corruptiezaak al in maart van dit jaar zijn functie bij het IOC neer.

Carlos Arthur Nuzman, de voorzitter van het Braziliaans Olympisch Comité, werd begin oktober gearresteerd op verdenking van omkoping. Ook hij zou een dubieuze rol hebben gespeeld bij het binnenhalen van stemmen om de Zomerspelen van 2016 naar Rio de Janeiro te halen.