Frankrijk haalt doelstellingen kernenergie niet

Kernenergie Zo’n 75 procent van de Franse stroom komt uit kernenergie. Dit moest omlaag worden gebracht naar 50 procent, maar dat gaat niet lukken, bleek dinsdag.

Foto Getty Images/iStockphoto

Om de klimaatdoelstellingen te halen, kan Frankrijk voorlopig nog niet zonder kernenergie. Het streven om het aandeel nucleair in de opwekking van elektriciteit per 2025 tot de helft terug te brengen, gaat niet gehaald worden. Dat zei minister van Ecologische transitie Nicolas Hulot dinsdag na een vergadering van de Franse ministerraad.

Nu nog komt zo’n 75 procent van de Franse stroom uit kernenergie. Onder François Hollande werd in 2015, kort voor de grote klimaattop in Parijs, vastgelegd dat het land in tien jaar terug zou gaan naar 50 procent. Maar hoe dat doel, een verkiezingsbelofte van de socialistische president, precies gehaald moest worden, bleef onduidelijk. „Men had een doel gesteld, maar zich ervan vergewist niet in een situatie te komen waarin ze het zelf moesten uitvoeren”, kritiseerde Hulot de vorige regering.

De minister en oud-tv-presentator liet afgelopen zomer weten dat zo’n 17 van de 58 Franse kernreactoren moesten sluiten om Hollandes tijdspad te realiseren. Netwerkbeheerder RTE sprak onlangs zelfs van 24 reactoren met elk een capaciteit van 900 megawatt. De consequentie zou zijn, analyseerde RTE, dat uit fossiele brandstoffen stroom opgewekt zou moeten worden. En daarmee zou het „gecompliceerd” worden om de in Parijs afgesproken CO2-reductie te behalen. Per 2022, heeft het Franse parlement onlangs afgesproken, sluiten de laatste Franse kolencentrales.

Energieminister Nicolas Hulot wil van Frankrijk „de belangrijkste groene economie” maken. Lees ook: Bekeerde motormuis is Macrons milieuactivist

Hoewel niemand in de energiesector er nog rekening mee hield dat Frankrijk daadwerkelijk in hoog tempo kernenergie zou afdanken, is de capitulatie een gevoelige klap voor vooral Hulot zelf. Hij is afkomstig uit de milieubeweging maar ligt sinds hij milieuminister werd onder Macron onder vuur van zijn oude vrienden. Greenpeace roept hem op „zich niet te vergissen in de strijd” die gevoerd moet worden. Duurzamere manieren van energieopwekking kunnen volgens de milieu-organisatie in Frankrijk alleen levensvatbaar worden als de relatief goedkope kernstroom verdwijnt.

Hulot zegt „zo snel mogelijk” alsnog Hollandes doelen te willen halen. Begin 2018 komt hij met een plan om duurzame energieproductie te bevorderen. Gevraagd naar geruchten over een voortijdig vertrek uit de regering van president Emmanuel Macron zei Hulot vorige week in Le Monde dat hij zichzelf een jaar de tijd heeft gegeven „om te zien of ik nuttig ben”.

Hoe realistisch zijn de Franse ambities als nucleaire technologie tegelijkertijd een pijler onder diplomatie en export moet blijven? Lees ook: Verknocht aan atoomstroom