Eurocommissaris: strenger tegen bedrijven die belasting ontwijken

Web Summit #2 Nieuwe Europese regelgeving moet het bedrijven moeilijker maken belasting te ontwijken. Dat zei Eurocommissaris Vestager dinsdag op tech-congres Web Summit in Lissabon.

EU-mededingingscommissaris Margrethe Vestager in haar toespraak op de Web Summit in Lissabon: ,,We moeten zorgen dat niet de regels van de jungle gelden, maar de regels van de democratie.”
EU-mededingingscommissaris Margrethe Vestager in haar toespraak op de Web Summit in Lissabon: ,,We moeten zorgen dat niet de regels van de jungle gelden, maar de regels van de democratie.” Foto Web Summit

De Europese Unie heeft verregaande nieuwe wetgeving nodig om belastingontwijking tegen te gaan. Dat zei Margrethe Vestager, Eurocommissaris voor mededinging, deze dinsdag op een persconferentie op technologiecongres Web Summit in Lissabon.

De Eurocommissaris reageerde op onthullingen over belastingontwijking in de Paradise Papers, een nieuw lek van documenten over belastingontwijking van juridisch dienstverlener Appleby.

Vestager komt in de lente van volgend jaar met een voorstel voor nieuwe Europese regels. Die regels verplichten multinationals per land openbaar te maken of ze er activiteiten en werknemers hebben, hoe groot hun omzet is en of ze belasting betalen. Op die manier kunnen belastingautoriteiten en burgers eenvoudig zien wie zich aan de geldende belastingafspraken houdt.

„Ik bewonder het werk van journalisten van de Paradise Papers, de Panama Papers en de Lux Leaks, maar het is belangrijk om niet afhankelijk te hoeven zijn van datalekken en het harde werk van journalisten als het aankomt op wie zijn eerlijke deel aan belastingen betaalt”, aldus Vestager. EU-lidstaten moeten unaniem instemmen met de nieuwe regels voordat ze ingaan.

Lees ook: Wat doet Europa tegen belastingontwijking?

In haar toespraak op de Web Summit gaf Vestager stevige kritiek op landen die fiscale voordelen geven aan multinationals. Ze noemde Nederland niet bij naam, maar Nederland staat wel bekend als een land dat veel van dergelijke exclusieve belastingvoordelen verleent. Deze landen belemmeren innovatie, stelde Vestager. Als bepaalde bedrijven fiscale voordelen krijgen en andere niet, is er geen sprake van een gelijkwaardig speelveld, aldus de eurocommissaris.

Dagblad Trouw berichtte maandag over belastingafspraken in de Paradise Papers tussen Nike en de Nederlandse belastingdienst. Dankzij de afspraken uit 2015 wist de sportkleding en schoenenfabrikant 12,2 miljard dollar uit het zicht van de Amerikaanse belastingdienst te houden. Volgens het Amerikaanse ministerie van Handel is Nederland het grootste belastingparadijs voor Amerikaanse multinationals. Daar lijkt verandering in te komen, aangezien het nieuwe kabinet Rutte III strenger wil optreden tegen bedrijven die zich alleen op papier in Nederland vestigen om zo belastingvoordelen te genieten.

Vestager waarschuwde er in haar toespraak voor dat grote techbedrijven hun macht kunnen misbruiken om regels te ontduiken en concurrentie de markt uit te drukken. „We moeten zorgen dat niet de regels van de jungle gelden, maar de regels van de democratie.”

Vestager deelde de afgelopen tijd recordboetes uit aan Amerikaanse techgiganten. Apple kreeg vorig jaar een belastingnaheffing van 13 miljard euro en Google moest deze zomer een boete van 2,4 miljard euro betalen omdat het bedrijf zoekresultaten manipuleerde.