Eén ambtenaar tekent; 120 miljoen belasting minder

Paradise Papers Een inspecteur keurde in zijn eentje een regeling met levensmiddelenbedrijf Procter & Gamble goed. Dat had niet gemogen.

Foto AP / John Minchillo

De fiscus is in 2008 de fout in gegaan bij een belastingregeling die de Amerikaanse multinational Procter & Gamble in staat stelde 169 miljoen dollar (destijds omgerekend ongeveer 120 miljoen euro) minder belasting te betalen in Nederland. Een belastinginspecteur keurde in zijn eentje een afspraak met Procter & Gamble goed, waardoor het bedrijf 676 miljoen dollar belastingvrij kon doorsluizen naar de Kaaimaneilanden. Voor dat besluit had de inspecteur toestemming moeten krijgen van een toetsingscommissie.

Dat bevestigt de Belastingdienst dinsdag naar aanleiding van berichtgeving in dagblad Trouw op basis van de zogeheten Paradise Papers, een groot onderzoeksjournalistiek project over belastingontwijking. De dienst erkent dat het overeenkomen van de regeling niet op de juiste manier is verlopen. Waarom de inspecteur niet is gecontroleerd, weet de Belastingdienst niet.

Lees ook het vragenstuk van NRC over de Paradise Papers: Verontwaardiging genoeg, maar verandert er ook iets?

Het is niet duidelijk of de betreffende belastingregeling nog van kracht is. Wel is het zo dat een fout zoals die van de belastinginspecteur in de Procter & Gamble-kwestie een regeling niet automatisch ongeldig maakt. Bedrijven mogen er immers vanuit gaan dat een inspecteur zijn werk goed doet, zegt een woordvoerder van de Belastingdienst.

Procter & Gamble produceert levensmiddelen als Ariel (wasmiddel), Gillette (scheermesjes) en Pampers (luiers). Het concern heeft een beurswaarde van 218 miljard dollar (zo’n 187 miljard euro). Procter & Gamble is een belangrijke concurrent van het Nederlands-Britse Unilever.

Dat grote bedrijven met de fiscus afspraken kunnen maken over hun belasting, is al langer bekend. De bedoeling van deze zogeheten rulings is om concerns met een gunstig belastingklimaat naar Nederland te lokken. De Belastingdienst is normaal gesproken geheimzinnig over de regelingen. Die kunnen bedrijven kortingen tot 80 procent opleveren op de winstbelasting, onthulde NRC deze zomer.

Lees ook dit stuk van NRC over het gunstige fiscale klimaat voor grote ondernemingen in Nederland: ‘Kom hierheen, wij betalen de rekening’

De Paradise Papers zijn het tweede grote journalistieke onderzoek naar belastingontwijking door grote bedrijven in anderhalf jaar. Vorig jaar onthulden de Panama Papers veel informatie over de belastingpraktijken van rijke bedrijven en particulieren. De Panama Papers leidden onder meer tot de val van de regering in IJsland. Beroemdheden als voetballer Cristiano Ronaldo en de toenmalige Britse premier David Cameron kwamen in opspraak.