Dodental tyfoon Vietnam gestegen naar zeker 89

Eerder stond het dodental nog op 61. Er vielen ook 174 gewonden.

Een vrouw waadt door een ondergelopen staat in Hoi An.
Een vrouw waadt door een ondergelopen staat in Hoi An. Foto Kham/Reuters

Het dodental in Vietnam door tyfoon Damrey is opgelopen naar zeker 89. Dat heeft de Vietnamese overheid dinsdag bekendgemaakt, meldt persbureau AP. Daarnaast vielen zeker 174 gewonden en worden nog achttien mensen vermist.

Eerder stond het dodental nog op 61. Meer dan tweeduizend huizen werden verwoest door het natuurgeweld. Daarnaast raakten tienduizenden gebouwen beschadigd. Overstromingen zorgden voor slecht begaanbare wegen en meerdere gewassen raakten beschadigd, met mislukte oogsten tot gevolg.

Noodhulp

Een groep politieagenten, militairen en vrijwilligers is gemobiliseerd om de vermisten op te sporen. In de meeste getroffen delen van Vietnam is het water inmiddels aan het dalen. De overheid heeft 38 miljoen euro aan noodhulp vrijgemaakt voor mensen die schade hebben ondervonden van Damrey.

Ondanks het hoge aantal slachtoffers en flinke schade gaat een top van het Aziatisch-Pacifisch economisch samenwerkingsverband APEC maandag gewoon door in Vietnam. De bijeenkomst wordt gehouden in de stad Danang, die niet door Damrey getroffen is. Bij de top zijn onder meer Donald Trump, Xi Jinping en Vladimir Poetin aanwezig.

De oude stad Hoi An, waar staatshoofden zaterdag een bezoek aan brengen, is nog wel overstroomd. Het is niet duidelijk of het uitstapje naar de historische stad doorgaat.

Meer natuurgeweld

Damrey is de tweede natuurramp die Vietnam treft in slechts een maand tijd. Een tropische storm die in het noorden en midden van het land tot overstromingen leidde kostte aan zeker 75 mensen het leven. Damrey was de twaalfde zware storm die sinds het begin van dit jaar in Vietnam aan land kwam.