In beeld

De meeste 65-plussers wonen in Azië

Wie aan vergrijzing in Azië denkt, heeft het al gauw over Japan. Naar verwachting zal het bevolkingsaantal van het land binnen vijftig jaar dalen van 126 miljoen naar 87 miljoen inwoners. Een op de vier Japanners is momenteel ouder dan 65 jaar. Maar ook in andere - vooral Oost-Aziatische - landen is vergrijzing een probleem. In China bijvoorbeeld groeit het aantal gepensioneerden elk jaar met zo’n vijftien procent, nu enkele jaren geleden de eenkindpolitiek wat meer is losgelaten om vergrijzing tegen te gaan. In Zuid-Korea is het gebrek aan kinderen eveneens een probleem, daar stimuleert de overheid mensen meer kinderen te krijgen om vergrijzing terug te dringen. De kinderopvang is er gratis en stellen met drie of meer kinderen krijgen duizenden euro’s. Toch lijkt het nauwelijks te helpen: in 2000 kregen Koreanen gemiddeld op hun zevenentwintigste hun eerste kind, in 2015 was de gemiddelde leeftijd nog 31. Problematisch is ook de toename van dementie. Volgens The Gobal Impact of Dementia zal de wereld in 2050 135 miljoen dementerenden tellen, waarvan bijna 72 miljoen in Azië. In China stijgt het aantal dementerenden volgens diezelfde index naar 21 miljoen in dertig jaar. Er worden uiteenlopende oplossingen bedacht, waaronder robots die ouderen helpen bij kleine huishoudelijke taken of spelen voor gezelschapsdame.
De honderdjarige Nepalese Tirtha Maya Rai wordt hier lachend geportretteerd voor het verzorgingshuis voor ouderen Pashupati Briddhashram in de hoofdstad Kathmandu. De voorzieningen voor ouders zijn in Nepal slecht ontwikkeld. Wie niet op familie kan terugvallen krijgt nauwelijks hulp. Pashupati Briddhashram is het enige verzorgingshuis dat vanuit de staat wordt gerund.
Foto Narendra Shrestha/EPA
Ouderen zingen het volkslied tijdens het hijsen van de vlag. Een gebruik dat ze doordeweeks dagelijks herhalen op hun school in de Oost-Thaise provincie Phibun Mangsahan. In Thailand neemt het aantal scholen voor 60-plussers die nog willen leren toe. Deze ‘ouderenschool’ in Phibun Mangsahan opende haar deuren in mei 2016. Er zijn ruim 150 ‘studenten’.
Foto Narong Sangank/EPA
Een oudere Tibetaanse man loopt in het Indiase dorp Dharamsala langs verzorgingshuis Jampaling. Hier wonen Tibetaanse ouderen die Tibet hebben verlaten om aan Chinese onderdrukking te ontkomen.
Foto Sanjay Baid/EPA
In een verzorgingshuis in de Chinese stad Hangzhou verzorgt een verpleegster een oudere man terwijl de huisrobot toekijkt. De verwachting is dat China 330 miljoen 65-plussers heeft in 2050. In dit verzorgingshuis helpen de robots de 200 verpleegsters van de 1300 bejaarden in dit huis. De robots zorgen ervoor dat medicijnen op tijd worden toegediend, zingen Chinese populaire operaliederen, voeren eenvoudige gesprekken en kunnen een beetje dansen.
Foto Roman Pilipey/EPA
Imna Pogay is 98 jaar en gefotografeerd in het Filipijnse dorp Batad. Er is een leegloop van jongeren in het dorp, dat op de werelderfgoedlijst staat vanwege de traditionele bewerking van de rijstvelden.
Foto Francis R. Malasig/EPA
In de Filipijnse stad Quezon, ten oosten van de hoofdstad Manila, maakt Leticia Calizo een machine schoon waarmee pindakaas wordt gemaakt. Zij werkt voor de Barangay Holy Spirit samen met andere 65-plussers. Gepensioneerden maken tassen, ornamenten van bloemen en andere accessoires en voedsel omdat dit goed zou zijn voor hun eigenwaarde.
Foto Rolex Dela Pena/EPA
Ook Anita Fernandez is werkzaam voor Barangay Holy Spirit. Ze doet een dutje voor het kantoor.
Foto Rolex Dela Pena/EPA
Victor Chan (65) uit Singapore poseert voor de fotograaf terwijl hij zich op één arm opdrukt. Hij maakt deel uit van Team Strong Silver, een team van fitte ouderen. Zij promoten hun levensstijl in shows en tijdens bijeenkomsten voor ouderen. Naar verwachting is in 2030 een op de vier mensen in Singapore boven de 65 jaar.
Foto Wallace Woon/EPA
Een Nepalese vrouw poetst haar tanden voor het verzorgingshuis Pashupati Briddhashram in Kathmandu.
Foto Narendra Shrestha/EPA
Een vrouw danst in Hanoi, de hoofdstad van Vietnam, dat tot een van de landen behoort waar het aantal ouderen explosief groeit. Voor 2040 is de verwachting dat deze groei zal toenemen van 6,3 miljoen naar 18 miljoen inwoners. Meer dan 18 procent is dan ouder dan 65 jaar.
Foto Luong Thai Linh/EPA
Oudere vrouw voor het verzorgingshuis Pashupati Briddhashram in Kathmandu, Nepal.
Foto Narendra Shrestha/EPA
Suryanto (links) is 47 jaar oud en zorgt thuis voor zijn opa Sodimejo (146), in Sragen, Midden-Java. De kinderen van Sodimejo zijn inmiddels overleden, waardoor zijn kleinkinderen nu voor hem zorgen. Deze foto is genomen twee maanden voordat Sodimejo overleed in april 2017. Daarmee overleed officieus de oudste man ter wereld.
Foto Ali Lufti/EPA
Voor een huis op het platteland zit een Zuid-Koreaanse vrouw. De levensverwachting van Zuid-Koreaanse vrouwen zal binnen tien jaar waarschijnlijk de hoogste ter wereld zijn (nu is die nog het hoogst in Japan), namelijk 90 jaar.
Foto Barbara Walton/EPA
De Filipijnse Ana Tagtagon (90) plant rijst in Batad, waar nog volgens oude tradities rijst geplant wordt.
Foto Francis R. Malasig/EPA
Andermaal een bejaarde voor het verzorgingshuis Pashupati Briddhashram in Kathmandu, Nepal.
Foto Narendra Shrestha/EPA