Catalaanse burgemeesters vragen in Brussel om Europese steun

Een grote groep Catalaanse burgemeesters reisde vandaag af naar Brussel om aandacht te vragen voor de Catalaanse zaak.

Catalaanse burgemeesters houden letters die 'Help Catalonië' vormen omhoog.
Catalaanse burgemeesters houden letters die 'Help Catalonië' vormen omhoog. Foto Pascal Rossignol / Reuters

Zo’n tweehonderd burgemeesters uit Catalonië zijn dinsdag naar Brussel gekomen om de afgezette Catalaanse regering te steunen en te vragen om steun van Europa. Een aantal van hen haalde hard uit naar de EU. Ze zijn “verbijsterd” dat er geen steun uit Europa komt, sprak Catalaans politicus en europarlementariër Josep-Maria Terricabras in een volle zaal in Bozar, het Paleis voor Schone Kunsten in Brussel.

“Het idee van Europa is in onze regio gesneuveld”, vervolgde Europees parlementslid Jordi Solé, eveneens burgemeester van de gemeente Caldes de Montbui. De burgemeesters, waarvan een vijftal voor de zaal sprak, vinden niet dat de Catalaanse kwestie intern opgelost moet worden, zoals tot nu toe door Europa is gezegd. De burgemeesters benadrukken dat ze pro-Europees zijn en vragen hulp aan Europa voor wat ze een schending van fundamentele rechten door Spanje noemen. “Europa, help ons alsjeblieft”, sprak een andere burgemeester. “We zijn hier veiliger dan in Spanje.”

Ook de afgezette president Carles Puigdemont, die voorwaardelijk vrij is, is bij de bijeenkomst aanwezig. Het is het eerste publieke optreden van Puigdemont sinds zijn antwoord op het Spaanse aanhoudingsmandaat tegen hem. Bij het binnenkomen in de zaal en later het betreden van het podium kreeg Puigdemont een staande ovatie van de aanwezige burgemeesters. Ze scandeerden “president” en “vrijheid”.

Puigdemont

De vier ministers spraken de burgemeesters toe, en ook Puigdemont nam uiteindelijk het woord. Hij bedankte onder meer “onze vrienden van de N-VA”, de Vlaams-nationalistische regeringspartij, voor hun aanwezigheid. In Bozar zaten op de eerste rijen Vlaamse politici: Mark Demesmaeker (N-VA), Helga Stevens (N-VA) en Gerolf Annemans (Vlaams Belang).

Puigdemont veroordeelde opnieuw de Spaanse schending van rechten en riep Spanje en Europa op de in december uitgeschreven verkiezingen te respecteren. Hij had ook een boodschap aan de Europese Unie: “Gaat u door met het steunen van de coup van [de Spaanse premier, red.] Rajoy?”

Lees ook: Catalanen verdelen België

In het hart van Europa

Aan het begin van de middag zongen de burgemeesters met een aantal andere Catalaanse demonstranten tussen de gebouwen van de Europese Commissie en de Europese Raad het Catalaanse volkslied en pleitten ze voor de vrijlating van de “politieke gevangenen”. Een aantal ex-ministers zit in de cel in Spanje, voor de afgezette president Puigdemont en vier van zijn ministers, die in Brussel verblijven, is een internationaal arrestatiebevel uitgevaardigd.

Even verderop stonden dinsdagmiddag tegenstanders van de separatisten met Spaanse vlaggen. Ondanks wat heen-en-weergeroep bleef alles rustig. Elders in Brussel vroegen Catalaanse ondernemers aandacht voor de volgens hen dramatisch economische gevolgen van een afscheiding.

De betogers kregen geen officiële ontvangst. De Europese Commissie en de meeste EU-landen zien de kwestie als een Spaanse aangelegenheid.