Brieven

Basisbeurs

Studieschuld verdwijnt, maar diploma aan de muur blijft

foto iStock

Hartstikke goed natuurlijk dat CDA-jongeren Lotte Schipper en Klaas Valkering het voor de arme drommel opnemen die niet kan studeren vanwege het afschaffen van de basisbeurs (Zonder basisbeurs gaat bakkerszoon niet studeren, 3/11). Op een studieschuld zit niemand te wachten. Als ondersteuning vanuit thuis achterwege blijft, is een schuld bijna onvermijdelijk. Maar dat moet geen reden zijn om je ambities te laten varen.

Ook ik heb het moeten doen zonder hulp van pa en ma. Weliswaar eerst met studiefinanciering, maar daarna heb ik mij toch flink in de schulden moeten steken om een universitaire studie af te kunnen ronden. Daar heb ik op geen enkel moment spijt van. Sterker nog: ik ben er trots op dit bereikt te hebben, en dan maar elke maand een aflossing naar DUO.

Bij een studieschuld gaat het niet om een krediet bij de Wehkamp, maar een investering in jezelf. Tegen al die „bakkerszonen” en „verpleegstersdochters” wil ik zeggen: ga niet zitten wachten tot die basisbeurs misschien weer wordt ingevoerd. Als je nu iets van je leven kunt maken door het volgen van een studie, doe het! Die schuld is op een gegeven moment weg, dat diploma aan de muur blijft.