3.000 extra NAVO-militairen naar Afghanistan

De Talibaan rukken op en dus worden er extra manschappen gestationeerd in Afghanistan. Nederland stuurt op verzoek een team chirurgen.

Nederlandse militair in Kunduz in 2011. Nederland is nu nog met zo’n honderd mensen actief in Afghanistan in het kader van een politiemissie.
Nederlandse militair in Kunduz in 2011. Nederland is nu nog met zo’n honderd mensen actief in Afghanistan in het kader van een politiemissie. Foto Evert-Jan Daniels/ANP

De NAVO gaat de trainingsmissie in Afghanistan uitbreiden. Dat zei Jens Stoltenberg, secretaris-generaal van de NAVO, een dag voor de tweedaagse NAVO-top in Brussel. Zo’n 3.000 manschappen worden op korte termijn in Afghanistan gestationeerd. De NAVO-defensieministers zullen daar donderdag mee instemmen, aldus Stoltenberg. Momenteel zijn er ruim 13.000 NAVO-militairen actief in het land.

Sinds het einde van de NAVO-gevechtsmissie en de terugtrekking van het grootste deel van de internationale troepenmacht in december 2014 heeft Afghanistan grote verliezen geleden en rukken de Talibaan op. Eind juni zegde secretaris-generaal Stoltenberg extra manschappen toe aan Afghanistan, nadat NAVO-commandanten in de weken daarvoor om 3.000 extra manschappen hadden gevraagd.

Zes Nederlandse chirurgen

Op dit moment zijn er zo’n 13.500 militairen betrokken bij de Resolute Support-missie, die ter ondersteuning dient van het Afghaanse leger. De trainingsmissie ging begin 2015 van start en volgde op de ISAF-gevechtsmissie. De Verenigde Staten leveren zo’n 8.000 militairen. Het Afghaanse leger telt ruim 170.000 man.

Lees ook: Wat doet Nederland nu nog in Afghanistan? En drie andere vragen.

Nederland is actief in Mazar-e-Sharif in Noord-Afghanistan, waar hogere politie- en legerfunctionarissen worden geadviseerd. Nederland levert zo’n honderd militairen aan Resolute Support, maar er is geen ruimte om dat aantal te verhogen, liet voormalig minister van Defensie Jeanine Hennis (VVD) eerder weten. Wel wordt op verzoek een team van ongeveer zes chirurgen naar de Noord-Afghaanse stad Mazar-e-Sharif uitgezonden.

De nieuwe minister van Defensie Ank Bijleveld (CDA) volgt de lijn van haar voorganger en informeerde de Tweede Kamer vorige week over het besluit de missie niet uit te breiden. Vanwege de beperkte capaciteit van de krijgsmacht is een substantiële uitbreiding van de Nederlandse bijdrage niet mogelijk, aldus de minister.

Het tweedaagse NAVO-overleg in Brussel begint woensdag. Minister van Defensie Bijleveld zal daar aanschuiven namens Nederland.