133 mannen opgeroepen voor DNA-onderzoek in zaak-Milica van Doorn

Het gaat om vrijwillige deelname aan een verwantschapsonderzoek. De 19-jarige scholier werd in 1992 in Zaandam verkracht en vermoord.

Foto Lex van Lieshout/ANP

Het Openbaar Ministerie Noord-Holland en de politie Noord-Holland hebben dinsdag 133 mannen van Turkse herkomst in Zaandam opgeroepen om mee te doen aan een DNA-verwantschapsonderzoek in de zaak-Milica van Doorn, meldt de politie.

De scholier werd in 1992 verkracht en vermoord. Het lichaam van Van Doorn werd destijds gevonden in een vijver in de wijk Kogerveld in Zaandam. De havo-scholier bleek verkracht en doodgestoken te zijn.

Getuigen verklaarden destijds een man met een Turks uiterlijk richting de plek van de moord te hebben zien fietsen. Uit sporenonderzoek bleek dat de verdachte van Turkse afstamming is. Daarom roepen OM en de politie mannen met een Turkse achtergrond op om vrijwillig mee te doen aan een nieuw verwantschapsonderzoek. De 133 mannen die benaderd zijn, zijn geen verdachten in de zaak maar zijn mogelijk wel familie van de dader. De politie gaat ervan uit dat de verdachte destijds in Kogerveld in Zaandam woonde. De groep die is benaderd, bestaat uit mannen die in 1992 in de wijk woonden en van Turkse herkomst zijn.

Heropening

De zaak kreeg destijds veel media-aandacht. Het DNA-spoor dat op het lichaam van Van Doorn werd aangetroffen, leidde niet naar een verdachte. Daarom werd in 2008 ook een grootschalig DNA-onderzoek gestart. Toen werd aan mannen die ten tijde van het delict tussen de 16 en 30 jaar oud waren en van Turkse of Noord-Afrikaanse afkomst, gevraagd mee te doen aan een autosomaal onderzoek. Bij zo’n onderzoek wordt een-op-een gekeken of het DNA van de geteste personen overeenkomt met dat van de vermoedelijke dader. In totaal werd DNA-materiaal van zo’n tweehonderd mannen vergeleken. Sinds 2012 is het in uitzonderlijke gevallen toegestaan een verwantenonderzoek te starten.

In 2005 werd de zaak heropend toen de politie onderzoek deed naar een groep jongeren die destijds in de wijk rondhing.