130 miljard voor Qualcomm bewijst meerwaarde NXP

Chipindustrie Chipmaker Broadcom doet een vijandelijk bod van 130 miljard dollar op concurrent Qualcomm, en daarmee op het Nederlandse NXP.

Broadcom-baas Hock Tan, vorige week, met president Trump in The Oval Office.
Broadcom-baas Hock Tan, vorige week, met president Trump in The Oval Office. Foto Nicholas Kamm/AFP

Je hoeft maar één keer met je ogen te knipperen en de wereld is weer een chipgigant rijker. Maandag bracht de Amerikaanse chipfabrikant Broadcom een ongevraagd bod van 130 miljard dollar (112 miljard euro) uit op branchegenoot Qualcomm.

Qualcomm is zelf nog bezig met de overname van NXP van 47 miljard dollar. En NXP is op zijn beurt net klaar met de integratie van het Amerikaanse Freescale (11,8 miljard); de haast is tekenend voor de chronische overnamekoorts in de chipsector.

Met Qualcomm en NXP erbij zou Broadcom de derde chipleverancier ter wereld zijn, na Intel en Samsung. Broadcom werd zelf in 2015 overgenomen door Avago maar hield de eigen naam. Het bedrijf wordt geleid door Hock Tan. Deze 65-jarige topman is ook de architect van het bod op Qualcomm. Als de deal doorgaat en wordt goedgekeurd, is het de grootste overname ooit in de techsector.

Broadcom (omzet 14 miljard dollar) telde eind 2016 bijna 16.000 medewerkers. Het hoofdkantoor is verdeeld over Singapore en de VS, maar wordt teruggehaald naar de VS, maakte Tan vorige week bekend. Het lijkt of hij de regering Trump gunstig wil stemmen voor de overname.

Broadcom ontwerpt chips voor settopboxen en breedbandapparatuur (helft van de omzet). Voor smartphones maakt het chips voor wifi, bluetooth en gps. Met Qualcomm erbij (snelle processors, modemchips, veel telecompatenten) zouden telefoonfabrikanten meer dan de helft van alle chips bij één leverancier moeten afnemen. Dat kan marktwerking belemmeren. Het is dan ook zeer de vraag of een Broadcom-Qualcom-combinatie goedkeuring van mededingingsinstanties krijgt – als de Qualcomm-top al oren heeft naar dit bod.

Broadcom biedt nu 70 dollar voor een aandeel Qualcomm. Een premie van bijna 30 procent op de laatste beurskoers is niet echt scheutig, want Qualcomm zit net in een dip door de juridische strijd met zijn belangrijkste klant, Apple, en aanklachten over machtsmisbruik van zijn patentenportfolio. Vandaar dat Hock Tan nu zijn kans grijpt. De koers Qualcomm liep na het bod op tot bijna 63 dollar.

De smartphonemarkt heeft zijn belangrijkste groeiperiode gehad. Chipfabrikanten zoeken nieuwe afzetmarkten, zoals de autoindustrie die voertuigen met veel computers op eigen houtje wil laten rijden. Autofabrikanten hebben behoefte aan één chipleverancier die verantwoordelijk is voor de complexe besturing.

Daar zit de meerwaarde van deze chipfusie. Qualcomm (22,5 miljard omzet) is groter dan Broadcom maar wordt niet erg strak geleid, zo is de indruk. Dat vraagt om een reorganisatie, eventueel een afsplitsing.

Het lijkt vooral het gestroomlijnde NXP waar Broadcom op uit is. De NXP-beleggers die morden dat NXP meer waard was dan de 47 miljard die Qualcomm wil betalen, zouden wel eens gelijk kunnen krijgen.