VS verstrekken weer visa voor Turkije, en vice versa

In beide landen werden visumaanvragen een maand lang niet behandeld vanwege zorgen over de veiligheid van ambassadepersoneel.

De Amerikaanse ambassade in Ankara.
De Amerikaanse ambassade in Ankara. Foto Adem Altan/AFP

Turken die naar de Verenigde Staten willen reizen, kunnen mogelijk weer een visum krijgen. De ambassade heeft de visumverstrekking voor toeristen gedeeltelijk hervat, zo is te lezen op haar website. Ook een deel van de aanvragen van Amerikanen die naar Turkije willen wordt in overweging genomen, meldt de Turkse ambassade in Washington.

Turkije en de VS legden beide de visumverstrekking stil nadat een Turkse medewerker van de Amerikaanse ambassade was aangehouden op verdenking van spionage en banden met de beweging van Fethullah Gülen. De moslimgeleerde, die in de VS woont, wordt verantwoordelijk gehouden voor de mislukte coup. De VS zeiden tijdelijk geen visumaanvragen te kunnen verwerken, omdat de veiligheid van ambassademedewerkers in Ankara en Istanbul in het geding was.

Garanties

De Turkse regering heeft de Amerikanen voldoende garanties geboden om de veiligheid van het ambassadepersoneel te waarborgen. Ambassadepersoneel zal niet worden opgepakt “voor het uitvoeren van hun werkzaamheden”, schrijft de Amerikaanse missie in Turkije. Als een medewerker van de ambassade om andere redenen wordt aangehouden, worden de Amerikaanse autoriteiten daarvan vooraf op de hoogte gebracht. Toch is de kou niet volledig uit de lucht, blijkt uit de verklaring:

“Op basis van deze eerste beloften zijn we ervan overtuigd dat de veiligheidssituatie voldoende is verbeterd om de visumverstrekking in Turkije beperkt te hervatten. We maken ons nog altijd zorgen over de lopende zaken tegen gearresteerde lokale medewerkers van onze missie in Turkije. We maken ons ook zorgen over de zaken tegen Amerikaanse staatsburgers die onder de noodtoestand zijn opgepakt.”

Ook weer visa in Washington

Op 8 oktober, de dag dat de VS aankondigden de visumvoorziening tijdelijk stil te leggen, kondigde Turkije dezelfde maatregel aan, met precies dezelfde motivering. De verklaring waarin het besluit werd bekendgemaakt was woord voor woord hetzelfde, alleen de landen waren omgedraaid. Ook Turkije zei zich zorgen te maken om de veiligheid van het personeel, en de visumverstrekking stil te leggen om het aantal bezoekers aan de ambassade zoveel mogelijk te beperken.

Nog geen uur nadat de VS maandag hadden bekendgemaakt weer visumaanvragen in behandeling te nemen, kondigde de Turkse ambassade in Washington aan hetzelfde te doen. De Turkse autoriteiten gaven geen nadere toelichting bij dat besluit.