Vopak moet verwachting naar beneden bijstellen

Het bedrijf dat olie en chemicaliën opslaat, heeft last van strengere uitstootregels en dalende aanvoer van Russische stookolie.

Een terminal van Vopak in Rotterdam.
Een terminal van Vopak in Rotterdam. Foto Jerry Lampen/ANP

Tankopslagbedrijf Vopak stelt het derde kwartaal teleur en moet daarom zijn winstverwachting bijstellen. Een kwartaal eerder hield het nog rekening met een winstdaling van 5 tot 10 procent. Nu verwacht het bedrijf rond de 10 procent minder winst te maken dan in 2016.

De omzet daalde afgelopen kwartaal met 5 procent naar 312 miljoen euro vergeleken met dezelfde periode een jaar eerder. De winst slonk met 13 procent naar 176 miljoen euro.

Het Nederlandse bedrijf (3.600 medewerkers in 25 landen), met het hoofdkantoor in de Rotterdamse haven, heeft relatief weinig last van de dalende olieprijs. Het werkt met veel langetermijncontracten voor de opslag van olie, olieproducten en chemicaliën, waardoor een eventueel effect pas later optreedt.

Wel heeft het bedrijf last van strenge regelgeving over de uitstoot van schadelijke stoffen in de scheepvaart, zegt financieel directeur Jack de Kreij in een toelichting. Die regels gaan vanaf 2020 gelden, maar de sector anticipeert daar al op. Er is daardoor minder aanvoer van hoogzwavelige stookolie. Ook neemt de aanvoer van Russische stookolie af, omdat door exportheffingen raffinaderijen zich liever richten op lichtere olieproducten als diesel en benzine.

Bezettingsgraad

Daarnaast hebben opslagbedrijven juist baat bij lage olieprijzen, omdat in afwachting van een hogere prijs olie juist wordt opgeslagen. Eerder jaren steeg de bezettingsgraad van Vopaks opslagtanks daardoor. Alleen, op dit moment ziet het er niet naar uit dat die prijs snel gaat stijgen, zeggen analisten. Bovendien, als de olieprijs laag blijft, heeft dat uiteindelijk invloed op de hele sector, stelt Vopak in zijn toelichting.

Vopak heeft nu moeite om de bezettingsgraad van zijn opslagtanks hoog te houden. Die lag een jaar geleden nog op 93 procent, maar nu op 89 procent. Op de beurs daalde Vopak scherp met 5 procent na de bekendmaking van de cijfers.

Singapore

Vooral de inkomsten in Azië vielen tegen dit kwartaal. Boosdoener was vooral Singapore, dat verantwoordelijk is voor het grootste deel van de omzetdaling in Azië. Ook de Verenigde Staten presteerden minder goed afgelopen kwartaal.

Lees ook het bericht na de presentatie van de halfjaarcijfers van Vopak: Vopak stelt de belegger flink teleur

De omzet in Nederland bleef stabiel. Het eerste halfjaar zag Vopak juist de omzet in Nederland dalen. De financieel directeur wijdde dat deels aan de goedkope transportkosten, waardoor schepen vaker Rotterdam voorbijvaren om dichter bij de afnemer hun lading te kunnen afgeven.