Trumpblog

Trump arriveert op Filipijnen

Volg hier alle laatste ontwikkelingen rondom het presidentschap van Donald Trump.

Nieuw Trumpblog

Het is maandag en dus starten we met een nieuw Trumpblog.

Volg het nieuwe Trumpblog hier

Trump arriveert op Filipijnen

President Trump is zondag aangekomen op de Filipijnen. Zijn bezoek aan de archipel is de laatste stop in Trumps twaalfdaagse reis door Azië, voor hij terugkeert naar Washington.

Trump zal in het land een top bijwonen van de ASEAN, een samenwerkingsverband van Aziatische landen op politiek, cultureel en economisch gebied. Die bijeenkomst volgt op een top van de APEC in Vietnam, waarvandaan de president eerder op de dag vertrok.

Voorafgaand aan Trumps bezoek probeerden honderden demonstranten te Amerikaanse ambassade in Manilla te bereiken, om te protesteren tegen de komst van de Republikein. De Filipijnse oproerpolitie zette waterkanonnen in om de betogers te verjagen.

In Vietnam bood Trump aan te bemiddelen in de geschillen tussen China en onder meer Vietnam aangaande de Zuid-Chinese Zee. Beijing claimt zeggenschap over vrijwel het hele zeegebied, terwijl Vietnam, de Filipijnen, Maleisië en enkele andere landen stellen dat bepaalde eilanden in de regio hen toebehoren.

President Trump is greeted by President of the Philippines Rodrigo Duterte at an #ASEAN 50th Anniversary Gala Celebration. #POTUSinAsia pic.twitter.com/Xf1jOyituk

— Department of State (@StateDept) 12 november 2017

Analisten kijken uit naar de gesprekken tussen Trump en de omstreden president Rodrigo Duterte. Duterte staat bekend om zijn harde aanpak van vermoedelijke drugsdealers en -gebruikers, die hij in groten getale door de politie laat doodschieten. Ook noemde hij zowel paus Franciscus als oud-president Barack Obama een "hoerenzoon", beweerde hij iemand persoonlijk te hebben vermoord en maakte hij grappen over een Australische vrouw die op de Filipijnen verkracht werd.

Trump zoekt opnieuw het conflict met Kim Jong-un

Tijdens zijn bezoek aan Vietnam heeft de Amerikaanse president Donald Trump weer het conflict opgezocht met de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un. In een tweet schreef Trump dat hij zich beledigd voelde door de Noord-Koreaanse leider omdat deze hem "oud" noemde. "Terwijl ik hem NOOIT kort en dik zou noemen", noteerde de Amerikaanse president. "Ik doe zo mijn best zijn vriend te zijn - misschien gaat dat op een dag wel gebeuren!"

Why would Kim Jong-un insult me by calling me "old," when I would NEVER call him "short and fat?" Oh well, I try so hard to be his friend - and maybe someday that will happen!

— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) November 12, 2017

Trump stuurde in de nacht van zaterdag op zondag een hele serie tweets de wereld in, waarin hij onder meer een goede relatie met Rusland verdedigde. Hij schreef dat de Chinese president Xi Jinping duidelijk heeft gemaakt dat hij de sancties tegen Noord-Korea op gaat schroeven. Volgens Trump wil Xi dat Noord-Korea "denucleariseert". China heeft zich tot nu toe in vergelijking met de VS terughoudend opgesteld tegenover zijn bondgenoot Noord-Korea, met wie het handel drijft.

President Xi of China has stated that he is upping the sanctions against #NoKo. Said he wants them to denuclearize. Progress is being made.

— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) November 11, 2017

Trump is momenteel bezig aan een twaalfdaagse reis door Azië. In Vietnam, een van zijn laatste stops, bezoekt hij een bijeenkomst van de APEC, een samenwerkingsverband van landen in het gebied van de Grote Oceaan.

Tijdens zijn bezoek ging hij ook nog in op het conflict over de Zuid-Chinese Zee. China claimt een groot aantal eilanden in het gebied, wat weer door vijf andere landen - onder meer Vietnam - bestreden wordt. Trump bood aan te bemiddelen in het diplomatieke geschil.

"Als ik kan helpen met bemiddelen, laat het me weten", zei hij volgens AP in een ontmoeting met de Vietnamese president. "Ik ben een erg goede bemiddelaar."

Trump en Poetin schudden elkaar de hand

Donald Trump en Vladimir Poetin hebben elkaar vrijdagmiddag kort begroet op de top van het Aziatisch-Pacifisch economisch samenwerkingsverband APEC in Vietnam. Bij het maken van de groepsfoto schudden ze elkaar de hand. Ook tikte Trump Poetin op de schouder.

Eerder op de dag maakte het Witte Huis al bekend dat de interactie tussen de twee presidenten in Danang niet verder zal gaan dan een begroeting. Wegens de drukke agenda's van beide leiders was een formeel gesprek niet mogelijk.

Foto Mikhail Klimentyev via REUTERS

Foto Michael Klimentyev/EPA

Witte Huis: geen formele ontmoeting met Poetin

Donald Trump en Vladimir Poetin zullen elkaar niet ontmoeten tijdens een economische top voor de Aziatisch-Pacifische regio, aldus het Witte Huis vrijdag. Over een dergelijke ontmoeting wordt al enkele dagen gespeculeerd.

De leiders arriveerden allebei op vrijdagochtend in de Vietnamese stad Danang, waar ze deelnemen aan de top van het Aziatisch-Pacifisch samenwerkingsverband APEC. Niet duidelijk is of ze elkaar in de marge van die politieke top één-op-één zullen spreken. De woordvoerder van president Poetin liet aan persbureau AP weten een reactie van het Witte Huis over een eventuele ontmoeting af te wachten: "We hebben tegenstrijdige berichten ontvangen".

Volle agenda

Maar volgens de Amerikanen zal de interactie tussen de twee presidenten in Danang niet verder gaan dan een begroeting. In een korte toelichting liet het Witte Huis weten dat de agenda's van de leiders geen formeel gesprek toelaten.

Rex Tillerson, de minister van Buitenlandse Zaken van de regering-Trump, zei tijdens een persconferentie op donderdag al geen heil te zien in een aparte ontmoeting als de VS en Rusland niet nader tot elkaar kunnen komen in meningsverschillen over Oekraïne en Syrië.

Trump is bezig aan een twaalfdaagse presidentiële reis door Azië. Mogelijk komt hij Poetin nog tegen tijdens een latere conferentie op de Filipijnen.

Trump over Senaatskandidaat Moore: 'Plaatsmaken als hij schuldig is'

Het Witte Huis heeft vrijdag gereageerd op de controverse rond Roy Moore, de ultraconservatieve Republikeinse kandidaat voor een Senaatszetel in Alabama. Moore zou in 1979 een 14-jarig meisje seksueel hebben misbruikt, berichtte The Washington Post. Er meldden zich meerdere vrouwen bij de krant.
"De president gelooft dat Moore het juiste zal doen en plaats zal maken voor een vervanger" als de beschuldigingen kloppen, liet woordvoerder Sarah Huckabee Sanders weten aan onder meer persbureau Reuters.

Lees ook: Senaatskandidaat Moore beticht van kindermisbruik

De woordvoerder wees er nadrukkelijk op dat Trump de aantijgingen vooralsnog niet bewezen acht:

"Net als de meeste Amerikanen vindt de president dat we niet mogen toestaan dat een beschuldiging - in dit geval over iets dat vele jaren geleden zou hebben plaatsgevonden - zomaar iemands leven verwoest."

Moores winst bij de voorverkiezingen in september leidde tot ophef. De gevestigde Republikeinen steunden zijn tegenstrever Luther Strange. Ook zij hebben Moore opgeroepen zich terug te trekken. De strenggelovige Moore was in Alabama de opperrechter van het Hooggerechtshof en kwam in die functie meermaals in opspraak, onder meer omdat hij weigerde het homohuwelijk toe te staan in de staat.

In de verkiezingen voor de Senaatszetel van Alabama in december neemt Moore het op tegen de Democraat Doug Jones. Eerder leek dat een gelopen race voor de Republikein, maar mogelijk liggen de kansen voor Jones bij het electoraat nu anders.

Republikeinen nemen eerste horde met belastingplan

De Republikeinen hebben een eerste horde genomen om het belastinghervormingsplan van Trump door beide kamers van het Congres te krijgen. De House Ways and Means Committee, de commissie in het Huis van Afgevaardigden belast met het schrijven van belastingwetgeving, heeft donderdag in meerderheid voor het plan gestemd. Dat betekent dat het Huis zich volgende week al mag uitspreken over de hervormingen.

Het plan behelst een set aan ingrijpende plannen. Zo wil Trump de winstbelasting voor bedrijven verlagen van 39 naar 20 procent. Ook wil de president een einde maken aan het belasten van overzeese winsten van Amerikaanse ondernemingen. Voor burgers moet het aantal schijven voor de inkomstenbelasting van zeven teruggebracht worden naar drie, waarbij 35 procent gaat gelden als het hoogste belastingtarief.

Lees ook: Eindelijk, Trumps belastingplan

De stemming verliep zoals verwacht naar partijvoorkeur. Dat betekent dat de commissie met 24 stemmen voor en zestien tegen het plan goedkeurden. De Democraten zijn tegen en noemen de maatregelen 'belastinggiften voor de rijken'.

De Republikeinen hebben haast met hun plannen. Na meerdere mislukte pogingen om een vervanger van ObamaCare door het Congres te krijgen, kan Trump wel een succes gebruiken. Hij hoopt de nieuwe wetgeving, mits goedgekeurd, nog voor de kerst te ondertekenen.

Grote electorale klap voor Trump

Klinkende overwinningen voor de Democraten in Virginia en elders zijn een signaal van kiezers aan de impopulaire president.

Vooral de race in de swing state Virginia werd met spanning gevolgd. Plaatsvervangend gouverneur Ralph Northam, een Democraat, versloeg zijn Republikeinse tegenstander Ed Gillespie, een voormalige partijvoorzitter van de Republikeinen.

In de overwegend Democratische staat New Jersey won de Democraat Phil Murphy met gemak van Kim Guadagno, plaatsvervanger van de vertrekkende Republikeinse gouverneur en voormalig presidentskandidaat Chris Christie.

Lees de analyse van onze correspondent: Grote electorale klap voor Trump

De Blasio herkozen

De Democraat Bill de Blasio heeft dinsdag lokale tijd tevens overtuigend de verkiezingen om het burgemeesterschap gewonnen van de stad New York. Daarmee heeft hij zich verzekerd van een tweede termijn als burgemeester van de metropool.

Trump: vooruitgang geboekt met Noord-Korea

President Trump heeft "veel vooruitgang" geboekt met pogingen om Noord-Korea zijn kernwapen- en raketprogramma's te laten opgeven. Dat beweerde het staatshoofd dinsdag op een gezamenlijke persconferentie met de Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in in Seoul, meldt persbureau Yonhap.

Trump riep de internationale gemeenschap op met hem samen te werken om druk uit te oefenen op Noord-Korea. Sinds het aantreden van Trump hebben de VS, de Verenigde Naties, de Europese Unie en afzonderlijke naties de bestaande sancties tegen Pyongyang aangescherpt. Trump zei dinsdag:

"Ik denk dat we veel vooruitgang boeken. We laten grote kracht zien en ik denk dat zij [Noord-Korea, red.] begrijpen dat wij ongeëvenaarde kracht bezitten. Er is nog nooit zulke kracht geweest."

Volgens Trump zijn de nucleaire ambities van Noord-Korea "een wereldwijd probleem dat wereldwijde actie vergt". Vooral China en Rusland moeten meer druk uitoefenen, vindt de president. Die twee landen onderhouden significante economische betrekkingen met het communistische land. Trump hoopt dat alle landen hun volledige handel met Noord-Korea afbreken.

De president zei te hopen dat het conflict zonder geweld kan worden beslecht. Hij staat open voor onderhandelingen met Noord-Korea. Mocht het toch tot een militair treffen komen, belooft Trump zijn bondgenoten met alle mogelijke middelen te zullen bijstaan.

Via Twitter dankte Trump Moon voor "de prachtige welkomstceremonie". "Die zal altijd worden onthouden", aldus de president, die ook beelden van de plechtigheid deelde:

Thank you to President Moon of South Korea for the beautiful welcoming ceremony. It will always be remembered. pic.twitter.com/bMvJz1iV2a

— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) 7 november 2017

Ontslagen vrouw die middelvinger opstak naar Trump heeft geen spijt

De 50-jarige Juli Briskman die vorige maand haar middelvinger opstak naar een konvooi van de Amerikaanse president, zegt geen spijt te hebben van haar actie. Dat meldt nieuwssite The Huffington Post. De vrouw stak tijdens een fietsrit in de staat Virginia haar middelvinger op naar een presidentieel voertuig. Een fotograaf die het konvooi volgde, zette Briskman vervolgens op de foto.

Profielafbeelding

De foto ging al snel viraal op sociale media en de vrouw besloot daarom om haar werkgever in te lichten. Het bedrijf ontsloeg haar een dag later omdat zij het interne sociale media-beleid zou hebben geschonden door van de foto haar profielafbeelding op Facebook en Twitter te maken. Op haar sociale media-pagina's was geen verwijzing naar haar werkgever te vinden.

In een toelichting zei Briskman dat haar "bloed begon te koken" toen de president haar passeerde. Ze was woedend over de veranderingen die Trump heeft doorgevoerd op het gebied van Obamacare en over zijn zwakke optreden in Puerto Rico. Briskman zegt geen spijt te hebben van het obscene handgebaar.

Fotoserie: Trump in Zuid-Korea

Trump over Korea-kwestie: het komt allemaal goed

President Trump is dinsdagmorgen gearriveerd in Zuid-Korea, de tweede halteplaats op zijn tiendaagse reis door Oost-Azië. Snel na zijn aankomst sprak Trump met Amerikaanse militaire bevelhebbers over de kwestie-Noord-Korea. "Uiteindelijk komt het allemaal goed, het komt altijd goed, het moet goedkomen", zei Trump na afloop tegen verslaggevers.

Trump landde met het presidentiële vliegtuig Air Force One op een Zuid-Koreaanse luchtmachtbasis buiten Seoul. Daarna vertrokken hij en zijn vrouw Melania met een helikopter naar Camp Humphreys, de grootste Amerikaanse militaire basis in Zuid-Korea. Daar voerde hij samen met de Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in een inspectie van de troepen uit.

Tegelijk met het bezoek van Trump aan Azië, doen de komende dagen drie Amerikaanse vliegdekschepen en hun begeleidende marinevaartuigen mee een grote oefening in de Stille Oceaan. Het zal de eerste keer in een decennium zijn dat zo'n grote marinemacht in dat gebied heeft geoefend, schrijft persbureau Reuters.

Trump spreekt met familieleden ontvoerde Japanners

Tijdens zijn bezoek aan Japan heeft Trump gesproken met familieleden van Japanse burgers die door Noord-Korea zijn ontvoerd, zo meldt persbureau AP. Trump sprak onder meer met Shigeo Iizuka, wiens zus bijna veertig jaar geleden door Noord-Korea werd ontvoerd. Familieleden van nog zeven andere vermiste Japanners waren bij de ontmoeting aanwezig.

Eind jaren zeventig en begin jaren tachtig vonden er dertien ontvoeringen plaats. Er werd lang over gezwegen en pas in 2002 gaf Kim Jong-il, vader van de huidige Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un, toe opdracht gegeven te hebben tot de ontvoeringen. Acht van de Japanse slachtoffers zouden toen al zijn overleden. Bewijs hiervoor ontbreekt.

Spionnen Japans leren

Kim Jong-il gaf toe dat de Japanners destijds zijn ontvoerd door de geheime dienst om in Zuid-Korea te infiltreren en om aan spionnen Japans te leren. In 2014 heropende Noord-Korea het onderzoek naar de vermissingen in ruil voor een verlichting van de sancties opgelegd door Japan.

De kwestie houdt Japan nog altijd bezig. Iizuka zocht contact met Trump in de hoop dat de Verenigde Staten kunnen helpen om meer te weten te komen over het lot van haar familieleden. Ook hoopte zij dat een ontmoeting tussen Trump en de Japanse families een doorbraak in het conflict tussen de Verenigde Staten en Noord-Korea zou forceren.

Schietpartij Texas 'geen wapenprobleem'

De schietpartij in Texas is "geen wapenprobleem". Dat zei Trump maandag in een reactie op het drama in een kerk in Sutherland Springs, Texas, waarbij minstens 26 doden vielen. In plaats daarvan is het een gevolg van de "psychische gezondheid" van de schutter, aldus de president.

Na elke mass shooting in de Verenigde Staten laait het debat weer op over de soepele wapenwetgeving in het land. Dat daar na dit weekend wat aan verandert is onwaarschijnlijk. Het debat zit muurvast.

Lees het artikel van onze Amerika-correspondent Guus Valk: Politieke verlamming na weer een massale schietpartij

Na de aanslag in New York van vorige week, waarbij acht doden vielen, riep Trump wel op tot maatregelen. Zo wil hij de doodstraf voor de dader en wil hij migranten strenger doorlichten.

Vanuit Japan reageerde Trump op de schietpartij:

...Americans do what we do best: we pull together. We join hands. We lock arms and through the tears and the sadness, we stand strong... pic.twitter.com/qkCPgtKGkA

— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) 6 november 2017

Trump 'staat open' voor ontmoeting met Kim Jong-un

Trump "staat open" voor een ontmoeting met de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un. Al zegt hij wel dat het "veel te vroeg" is om van een ontmoeting te spreken. Dat zei de Amerikaanse president in een interview met het Amerikaanse programma Full Measure, dat zondagochtend (lokale tijd) werd uitgezonden.

Trump is op dit moment bezig met een bezoek aan Azië van twaalf dagen, waar Noord-Korea een van de belangrijkste gespreksonderwerpen zal zijn. Maandag, op de tweede dag van de trip, was hij in Japan.

In een gezamenlijke persconferentie met de Japanse premier Shinzo Abe zei Trump maandag dat de Verenigde Staten Japan steunen tijdens de Noord-Koreaanse "dreiging". Het totalitaire land vuurde al twee raketten af over Japan.

Welkom bij een nieuw Trumpblog

Hier houden we u op de hoogte van alle ontwikkelingen rondom het presidentschap van Donald Trump van deze week.

Lees het Trumpblog van vorige week terug