SBM reserveert 205 miljoen euro voor nieuwe megaboete

De smeergeldaffaire rondom het maritieme bedrijf wordt nu ook onderzocht door de Amerikaanse justitie.

Het hoofdkantoor van SBM Offshore in Schiedam.
Het hoofdkantoor van SBM Offshore in Schiedam. Foto Robin van Lonkhuijsen/ANP

SBM Offshore heeft 205 miljoen euro opzijgezet omdat het rekening houdt met een nieuwe megaboete. Dat schrijft het maritieme bedrijf uit Schiedam maandag in een persbericht. De Amerikaanse justitie gaat de boete waarschijnlijk opleggen in een onderzoek naar de corruptieaffaire die SBM al bijna 200 miljoen euro heeft gekost.

De zaak gaat over een smeergeldschandaal bij SBM dat in 2012 aan het licht kwam. Na een tip van een klokkenluider bleek dat SBM tussen 2007 en 2012 smeergeld heeft betaald. Dat deed de bouwer en exploitant van drijvende oliefabrieken en -overslagplaatsen bij het zakendoen in Equatoriaal Guinea, Angola en Brazilië.

Schikkingen

Sindsdien is SBM onafgebroken bezig geweest met de afwikkeling van de affaire. Met het Openbaar Ministerie (OM) in Nederland trof het bedrijf in november 2014 een schikking van 192 miljoen euro. Vorig jaar schikte SBM ook met de Braziliaanse justitie, voor een bedrag van 147 miljoen euro. Die schikking verdween echter weer van tafel nadat de anticorruptiekamer van het Braziliaanse OM haar niet goedkeurde.

Veel van het smeergeld dat SBM betaalde, verdween in de kas van het Braziliaanse staatsoliebedrijf Petrobras. Lees ook dit verhaal van NRC over het enorme omkoopschandaal rond dat concern: Omkoopzaak is een olievlek in Brazilië

Intussen hielden de autoriteiten in de Verenigde Staten zich ook bezig met de kwestie. Aanvankelijk besloten de Amerikanen de corruptiezaak niet op te pakken, omdat die niet onder hun rechtsbevoegdheid zou vallen. Doordat in Brazilië een voormalige medewerker van SBM is aangeklaagd die vanuit de VS werkte, begon de Amerikaanse justitie toch een onderzoek. Dat lijkt nu te leiden tot een flinke boete voor SBM. De precieze hoogte is nog onduidelijk, maar SBM heeft dus 205 miljoen euro gereserveerd.

Half miljard

Daar moet het bedrijf in de toekomst het schikkingsbedrag in Brazilië nog bij optellen. SBM onderhandelt met de Braziliaanse autoriteiten over de schikking. Die gesprekken duren lang en zijn complex. Maar aan het einde ervan zal het maritieme concern alsnog de boete moeten betalen. Een woordvoerder van SBM verwacht dat het uiteindelijke schikkingsbedrag nog steeds rond de 147 miljoen euro zal liggen.

Bij elkaar zal het corruptieschandaal SBM Offshore uiteindelijk dus ruim een half miljard euro gaan kosten. Het bedrijf noteerde in het eerste kwartaal van 2017 een lagere omzet dan een jaar eerder (420 miljoen dollar tegenover 442 miljoen dollar). Dat komt mede doordat SBM in Brazilië geen werk mag oppakken, zolang het de schikkingskwestie met de autoriteiten in dat land niet heeft gladgestreken.