Presidentsverkiezingen Liberia opgeschort

Volgens de hoogste rechter in het land moet eerst uitgezocht worden of in de eerste ronde sprake was van fraude.

Mensen verzamelen zich bij het hooggerechtshof in Monrovia, afgelopen vrijdag.
Mensen verzamelen zich bij het hooggerechtshof in Monrovia, afgelopen vrijdag. Foto Ahmed Jallanzo/EPA

De tweede ronde van de Liberiaanse presidentsverkiezingen die voor dinsdag stond gepland, wordt uitgesteld. Dat heeft het hooggerechtshof maandag bepaald, meldt AP. Volgens opperrechter Francis Saye Korkpor was het “onjuist en illegaal” om de verkiezingen door te laten gaan terwijl de kiescommissie nog bezig is met een onderzoek naar onregelmatigheden en fraude in de eerste ronde.

Na de eerste ronde in oktober behaalden oud-voetballer George Weah en huidig vicepresident Joseph Boakai genoeg stemmen om het tegen elkaar op te nemen in een tweede verkiezingsronde. De nummer drie, Charles Brumskine van de Liberty Party, stapte naar de rechter omdat hij van mening is dat de stembusgang niet eerlijk is verlopen. Tot dat onderzoek is afgerond zal geen nieuwe verkiezingsdatum gekozen worden, liet Korkpor weten aan AP.

Lees ook dit interview van correspondent Bram Vermeulen met George Weah

Liberia kiest een opvolger van de eerste vrouwelijke president van Afrika, Ellen Johnson-Sirleaf. Zij treedt na twaalf jaar terug. Na de vorige ronde leek Weah de beste papieren te hebben. Hij haalde 38,4 procent van de stemmen binnen, tegen 28,8 procent voor Boakai.